Стресът е един коварен и тих убиец, припомня A Plus.

...
Стресът е един коварен и тих убиец, припомня A Plus.
Коментари Харесай

Ето какво причинява стресът на тялото ви

Стресът е един подъл и спокоен палач, напомня A Plus. Всички знаем какъв брой е значимо да понижим равнището на стрес в всекидневието, защото противното води до заплаха от сърдечен удар или инсулт.

Но знаете ли какво в действителност е това, което прави напрежението и изнервянето толкоз смъртоносни?

На този въпрос се пробва да отговори доктор Шарън Бергкуист в новата си TED лекция. По думите ѝ стресът не е единствено страст, а физическа реакция, която е надълбоко вкоренена у всеки човек. Когато сме подложени на стрес прекомерно постоянно и прекомерно дълго, това води до промени в мозъка ни и поврежда голям брой органи в тялото ни.

При стрес се отделят три хормона, измежду които адреналин и кортизол. Те се движат из тялото и слагат началото на развой, който може да докара до атеросклероза. Когато мозъкът откри стрес, това води до нарушавания в стомашната активност, прави стомаха по-раздразнителен и предизвиква промени в състава на бактериите, които се намират там.

Хроничният стрес усилва апетита, което е неприятно за хората с проблематично тегло. Високите равнища на кортизол спомагат за трупането на холестерол. Не остават незасегнати и имунните кафези, които стават по-податливи на инфекции. В дълготраен проект се развива устойчивост към инсулин, което прави по-трудна битката с диабета.

Акне, загуба на централизация, отмалялост, косопад, полова импотентност, отмалялост и нервност - всичко това са неприятни феномени, които също се подтикват от хроничния стрес.

Ако желаете да живеете дълъг живот, наложителното вземете ограничения, с цел да намалите равнищата на продължителен стрес, поучава лекарката. Това е по този начин, тъй като стресът въздейства негативно на теломерите. Това са окончанията на хромозомите, които постоянно свързват с ключа съм стареенето.

Животът ви постоянно ще бъде обвързван със стресови обстановки, само че това, окето е значимо за тялото и мозъка е методът, по който вие реагирате на тях. Ако погледнете на тези обстановки като на провокации, които може да контролирате и преодолеете, а не кат она закани, ще се представяте по-добре в кратковременен проект и ще сте по-здрави в дълготраен.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР