Стрес, тревожност - ситуациите, в които преживяваме тези емоции, са

...
Стрес, тревожност - ситуациите, в които преживяваме тези емоции, са
Коментари Харесай

Съветите на Лана: Пет лесни и ефективни йога пози срещу пост...

Стрес, тревога - обстановките, в които претърпяваме тези страсти, са голям брой. Изпитваме безпокойствие за резултат от изпит, на първа среща, на изявление за работа. И в случай че е в умерено количество, даже бихме споделили, че е нужен, с цел да се усещаме живи.

Проблемът стартира тогава, когато този боязън става непрекъснат и толкоз застрашителен, че навлиза в нашето всекидневие и последователно прераства в обезпокоително разстройство. Именно това възприятие на неустановеност и тревога сътвори пандемията от COVID-19 у огромна част от хората. Ефикасен метод за преодоляването му е практикуването на йога.



​ " Йогата е нещо, което визира всички равнища на личността - тръгвайки от физическото тяло към енергийното и духовното. Затова ежедневната процедура работи на всички равнища. При двигателните практики да вземем за пример се отделя серитонин, който трансформира настроението. Стресът обаче се бори най-добре с дихателната процедура. Дишането свързва физическото тяло с нашата душа, със съзнанието ", изясни преподавателят по йога Лана, която е и докторант на философско-историческия факултет на ПУ. Положително върху напрежението влияело и каляването през зимата - посредством кожата то въздействало върху нервната система

1. Упражнение за дишане

Легнете по тил и поставяте ръце върху горната част на корема. Наблюдавайте по какъв начин коремът се движи при издишване. При извършване на упражнението диафрагмата би трябвало да е прибрана и оптимално да изстискате издишването изпод. При поемане коремът се надува като балон. Вдишването и издишването се случват през носа допустимо най-бавно. Най-добре е упражнението да се прави преди лягане, тъй като с изключение на, че ни разтоварва от напрежението, оказва помощ и за заспиването.

2. Обърната йога поза

Главата и гърлото би трябвало да са под равнището на слънчевия сплит, т.е. това може да бъде едно обикновено навеждане в изправен стоеж. След като наведете главата и врата, би трябвало известно време да останете с отпуснати ръце. Тази поза дава опция вратът и главата да си починат от непрекъснатото изправено състояние. Схванатият врат стопира дейното кръвообращение в главата и води до положение на стрес.

3. Кръгове с главата

В седнала или изправена позиция, вдигнете нагоре рамената и наведете главата обратно. След това започнете да търкате задната част на врата в полукръг от един до друг. А след това направете мудни, дълбоки кръгове с главата.

4. Стойка на глава

Застанете на колене, свийте лакти и ги поставете на пода, старайте се да са на ширината на раменете, с цел да имате постоянна опора. Не отваряйте прекомерно необятно лакти настрана. Сключете комфортно пръстите на ръцете, тъй че да се получи триъгълник сред подписаните ръце и лактите. Опитайте да опрете устойчиво и комфортно тила наоколо със подписаните на пода ръце. Бавно изпънете краката нагоре. Позата, която ще заемете, доста наподобява на триъгълник, седалището е ориентирано към тавана, лактите и главата са към пода, пръстите на краката - също. През свити колене първо се отлепят краката, търси се баланс и последователно със силата на коремните мускули краката се изтеглят нагоре до крайната позиция, когато краката стават изцяло изпънати, отвесни на пода.

5. Въздушно приучване

Късно вечер се съблечете по бански или долни дрехи, излезте на терасата. Останете там толкоз, колкото ви е прелестно - 30 секунди, минута. Тялото би трябвало да усети студа - да му стане прелестно хладно. След това влезте на топло, загрейте се и още веднъж излезте на студа. Калителните контрастни въздействия се вършат по 3 пъти. При осъществяването им човек не би трябвало да е мокър, влажен или изпотен.

Още забавни четива от сферата на медицината вижте в новия брой на

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР