Стремежите на Турция да се присъедини към ЕС не бива

...
Стремежите на Турция да се присъедини към ЕС не бива
Коментари Харесай

Вашингтон: Преговорите на Турция за ЕС и Швеция в НАТО са различни неща

Стремежите на Турция да се причисли към Европейски Съюз не трябва да бъдат спънка за влизането на Швеция в НАТО, съобщи представител на Държавния департамент на Съединени американски щати, откакто по-рано в понеделник турският президент обвърза двата въпроса.

" Смятаме, че това са разнообразни въпроси ", сподели представителят на Държавния департамент Матю Милър, представен от Ройтерс.

Турският президент Реджеп Тайип преди турският парламент да утвърди кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

След несполучливия опит за прелом в Турция през 2016 година Европейски Съюз на практика замрази договарянията за участието на Турция - най-дългите в историята на Съюза.

По-рано в понеделник.

" Европейски Съюз има доста структуриран развой на разширение и ясни стъпки, които би трябвало да се изминат от всички претенденти за присъединение и тези, които желаят да станат претенденти ", съобщи представителят.

Одобрението на кандидатурата на Швеция за НАТО ще бъде обсъждано на започващата във вторник във Вилнюс среща на върха на алианса. Турция и Унгария към момента го блокират.

Швеция подаде молба дружно с Финландия, предишния май, скоро след началото на войната в Украйна, изтъквайки нараснали опасности за сигурността си след съветската инвазия..

 Предстои значима среща за НАТО, която няма да даде най-важните отговори Предстои значима среща за НАТО, която няма да даде най-важните отговори

Ердоган и шведския министър председател Улф Кристерсон ще беседват още веднъж в наличието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник сутринта във Вилнюс преди началото на срещата на върха в финален опит да се уреди въпросът до момента в който водачите са в Литва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР