Стремежът ни е съвременна България също да даде своя достоен

...
Стремежът ни е съвременна България също да даде своя достоен
Коментари Харесай

Денков: България е изпълнила изискванията за приемането ѝ в Шенген, всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо

С тремежът ни е модерна България също да даде своя заслужен и значителен принос в развиването на Европейски Съюз. Това уточни министър председателят Николай Денков в словото си пред Европейския парламент в Страсбург. Българският министър-председател взе участие в поредицата диспути “Това е Европа ”.

В предишното Юлий Цезар, Карл Велики, Карл Пети, Наполеон Бонапарт, Адолф Хитлер и Йосиф Сталин са се опитвали да обединят Европа посредством завоевателни войни и да подчинят останалите нации със силата на оръжието. Днес, за пръв път в своята многовековна история, Европа е обединена по кротичък път в пълноправен съюз на самостоятелни страни, в който съществени полезности са солидарността, свободата, демокрацията, равенството пред закона, правовата страна, зачитането на човешкото достолепие и главните права на всички жители, уточни той.

Моята татковина е една от най-старите страни в Европа, запазила името България от основаването си през 681 година до наши дни. В своята хилядолетна история тя е била присъединявана принудително за 167 години към Византия и за близо пет века към Османската империя. Но страната ни съумява да възкръсне, с помощта на дейците на българското Възраждане Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Георги Бенковски и доста други. Един от тях, Васил Левски, който българският народ назовава Апостолът на Свободата, е духовният подстрекател на самостоятелна европейска България. Още през 1872 година той прокламира, че България би трябвало да бъде, изтъквам, “демократична република, в която всички народности, българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение и всички ще живеят под един общ закон, който ще се избере по вишегласието на всички народности. Да бъдем равни с другите европейски нации зависи от личните ни задружни сили ”.

В най-новата си история България е била обект на непрекъснати опити за доминация, част от тях сполучливи, от страна на Руската империя и Съветския съюз. За страдание, тези великоруски апетити не престават и в наши дни, и страната ни е обект на целенасочени хибридни офанзиви. Тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата и суровинна обязаност на страната ни с Русия, както и от историческите и културните връзки сред народите ни, с цел да разделят и опълчват обществото ни на русофили и евроатлантици.

Затова пълноправното участие на България в Европейски Съюз и НАТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развиване на родината ни. Затова би трябвало да приключим европейската си интеграция с присъединение към Шенген и еврозоната, добави Денков.

Европейски Съюз не е изолиран остров на мира и благоденствието. На границата му към този момент близо две години бушува опустошителна война, в която съветските агресори се пробват да пречупят порива на украинския народ да живее в самостоятелна, свободна и демократична страна. Не по-малко кръвопролитен е и възобновеният въоръжен конфликт в Близкия изток, провокиран от бруталната терористична офанзива на “Хамас ” против цивилни жители, дами и деца, и широкомащабният боен отговор на Израел, при който към този момент починаха хиляди палестинци, в това число доста дами и деца. Перспективите за разширение на спора и превръщането му в районен не са за подценяване, изключително като се има поради нестабилната обстановка в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен, както и режимите на аятоласите в Иран и на талибаните в Афганистан. Тревожно е и ситуацията в Далечния изток, където Северна Корея продължава да провокира международната общественост с нуклеарната си стратегия за военни цели и постоянното изстрелване на ракети, способни до носят нуклеарни бойни глави. Голям риск крие и непрестанно растящото напрежение сред Китай и Тайван.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР