Стремежът на Европа да изгради обща геополитическа цел доведе четири

...
Стремежът на Европа да изгради обща геополитическа цел доведе четири
Коментари Харесай

Срещата на върха за европейската сигурност в Испания, замъглена от пренебрежението на Азербайджан

Стремежът на Европа да построи обща геополитическа цел докара четири дузини нейни водачи в Гранада в четвъртък, само че доверието в нея претърпя удар, когато азербайджанският президент остана настрани. |

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също се очакваше да пропусне срещата на върха на Европейската политическа общественост (EPC), свободна група от европейски страни във и отвън Европейски Съюз и НАТО.

Но се надява, че това ще послужи като платформа за усмиряване напрежението в Кавказ, където азербайджанските сили превзеха Нагорни Карабах от етническите арменски бунтовници, беше бързо потушено.

Длъжностни лица от Европейски Съюз се надяваха да одобряват президента на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Армения Никол Пашинян на събитието в това, което би било първата среща лице в лице на двамата след офанзивата.

Но Алиев беше сърдит от това, което той вижда като френско и немско користолюбие към арменската позиция, и отхвърли да пътува за срещата.

„ Второто неявяване на Ердоган поредно отслабва EPC като метод за справяне с Анкара във формат, друг от Европейски Съюз, към който кандидатурата на Турция е замразена “, сподели Себастиен Майар от Института Жак Делор.

„ Без Турция и Азербайджан политическата общественост става по-тясно европейска и наподобява по-анти-Путин, без значение дали има няколко водачи “, сподели той.

„ Без среща за Карабах дневният ред може да се обърне към миграцията рецесия “, сподели той, прогнозирайки, че английският министър-председател Риши Сунак ще се възползва от опцията, откакто започва предизборната акция в Обединеното кралство тази седмица.

„ Антиазербайджанско “ въодушевление?

Азербайджански чиновник сподели, че Алиев ще не участва заради " проарменски изказвания на френски публични лица " и тъй като Париж съобщи, че възнамерява да достави военно съоръжение на Ереван.

Длъжностното лице сподели, че решението на Алиев също е повлияно от " обвиняванията, направени през вчерашния ден от президента на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел ".

Мишел, който посредничи на няколко срещи сред враговете през последните години, разкритикува потреблението на военна мощ от Баку.

Длъжностното лице също цитира " антиазербайджанска атмосфера " и сподели, че Баку е желал срещата да се състои в Турция, нейният съдружник, който приветства сполучливата атака в Карабах.

В Ереван Пашинян сподели на Народното събрание си в сряда, че въпреки всичко ще пътува до Испания и изрази страдание, че няма да се срещне с Алиев.

„ Бяхме в градивно и оптимистично въодушевление, тъй като смятахме, че може да бъде подписан документ за повратна точка “, сподели той.

„ До тази заран вероятността за това беше доста огромна. “

На предходната среща на EPC в Кишинев през юни, арменските и азербайджанските водачи се срещнаха към една маса с Мишел, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц.

Но от този момент спорът претърпя трагичен поврат, като незабавно направи по-голям европейския дипломатически контакт с бежанци, наводнени в Армения, само че също по този начин в допълнение токсини връзките сред враговете.

След светкавична атака на азербайджанските сили предишния месец по-голямата част от арменското население от 120 000 души избяга от самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах, която в този момент би трябвало да бъде разпусната.

От рухването на Руската империя този планински район е част от Азербайджан, само че той едностранно прогласи своята самостоятелност с поддръжката на Армения, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 година

Етническите арменски сепаратисти устояха на Баку с поддръжката на на Ереван в продължение на три десетилетия, по-специално по време на първата война в Карабах от 1988 до 1994 година и втората през 2020 г. 

Но интернационалната общественост в никакъв случай не призна самопровъзгласилата се република и азербайджанските войски към този момент си възвърнаха контрола.

С Кавказкият спор отпада от дневния ред на EPC, английският Сунак и неговият италиански сътрудник Джорджия Мелони, ще прокарат проект за твърди дейности във връзка с миграцията.

„ Неморално и неустойчиво “

В сряда 27-те членки на Европейски Съюз - - които също са страни от EPC -- се споразумяха за очертанията на пакет от промени в региона на миграцията, който да бъде показан пред Европейския парламент, с цел да се показа по-добре отговорността за идващите без документи.

Но за Италия и Англия, която не е членка на Европейски Съюз, и двете са изправени пред идващи по море, промяната няма да стигне задоволително надалеч.

„ Нивата на незаконна миграция към континентална Европа са най-високите от съвсем десетилетие “, сподели Сунак в сряда.

„ С хиляди хора, които умират в морето, задвижвани от хора контрабандисти, обстановката е по едно и също време неморална и неустойчива. Не можем да позволим на незаконни банди да вземат решение кой да пристигна на крайбрежията на Европа. "

Номер 10 сподели, че Сунак и Мелони ще ръководят съпътстваща среща в EPC и ще разгласят начинания за разискване на " взаимни дейности " против това, което той назова " проведена имиграционна престъпност ".

Войната на Русия против Украйна също ще бъде в дневния ред на EPC, като европейските сили са под напън да усилят в допълнение поддръжката си за Киев, защото политическа рецесия във Вашингтон вреди на паралелните старания на Съединени американски щати.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР