Стремежът на американския президента Джо Байдън да изпрати повече помощ

...
Стремежът на американския президента Джо Байдън да изпрати повече помощ
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ прие $95,3 млрд. за Украйна, но пътят на помощта е несигурен

Стремежът на американския президента Джо Байдън да изпрати повече помощ на Украйна направи крачка напред, откакто Сенатът одобри пакет от 95,3 милиарда $ във вторник, който включва също средства за съдружниците Израел и Тайван, преодолявайки възраженията на доста републиканци, които се опълчиха на проекта за толкоз огромни разноски, предава The Wall Street Journal.

Одобрението на мярката от Сената със 70-29 гласа идва в сериозен миг за Украйна, която изпитва дефицит на доставки и работна ръка след несполучливото контранастъпление против Русия предходната година. Двадесет и двама републиканци са се включили към съвсем всички демократи в поддръжка на законопроекта. Трима членове на групата на демократите са изразили угриженост по отношение на военните интервенции на Израел в Газа и са дали своят вот срещу.

„ С този законопроект Сенатът заявява, че американското водачество няма да се поколебае, няма да се провали “, съобщи водачът на болшинството в Сената Чък Шумър, представен от WSJ.

В обява в обществените медии украинският президент Володимир Зеленски благодари на сенаторите, като написа: „ Продължаващата поддръжка на Съединени американски щати оказва помощ за спасяването на човешки животи от съветския гнет. “

Законопроектът в този момент отива в Камарата на представителите, следена от Републиканската партия, където е изправен пред несигурна орис заради по-голямата власт на скептиците към Украйна и въздействието на републиканския любимец за президент Доналд Тръмп, който се опълчва на изпращането на повече помощ и неотдавна предложи пакетът да се трансформира в заем. Идеята му получи разнообразни избрания от републиканците – от „ ексцентрична “ до „ брилянтна “.

Поддръжниците на законопроекта в Сената, които включват както Шумър, по този начин и водача на малцинството Мич Макконъл, настояват, че Съединени американски щати рискуват личната си сигурност и сегашния световен ред, в случай че се извърнат във вътрешността и пренебрегват възхода на властнически сили по света.

Републиканецът Мит Ромни, подкрепил законопроекта, назовава мярката за Украйна „ най-важният избор, който в миналото ще вземем като сенатори на Съединени американски щати “. По думите му оставянето на Украйна да падне ще има вълнообразни резултати по целия свят, отваряйки вратата за Русия да нахлуе в съдружник на НАТО и изпращайки сигнал на Китай, че Съединени американски щати няма да се опълчват на завладяването на Тайван.

Противниците на законопроекта от своя страна разказват продължаващата помощ за Украйна като нелепост, потвърждавайки, че Америка няма ресурсите да продължи да поддържа Киев или че съветският президент Владимир Путин по този начин или другояче ще надделее.

Други упорстват, че Съединени американски щати би трябвало да обезпечат по-добре личната си граница, преди да обезпечат повече помощ в чужбина.

Републиканският сенатор Ранд Пол назова законопроекта „ междинен пръст за всеки работещ мъж и жена в Америка “, добавяйки: „ С него споделяме на американците: Не ни пука за вас. Грижа ни е повече за Украйна, в сравнение с за нашата южна граница. “

„ Ако ви е грижа за украинския народ, би трябвало да извършите всичко допустимо, с цел да сложите завършек на тази война “, сподели републиканецът Рон Джонсън, който се опълчи на законопроекта. „ Това не значи, че поддържам Путин. Той е злобен военнопрестъпник. Но той няма да загуби. И в даден миг хората тук би трябвало да признаят тази действителност. “

Конгресът организира четири обособени гласувания, с цел да отдели повече от 110 милиарда $ за Украйна през 2022 година, когато демократите направляваха двете камари и Белия дом, само че не даде пари за Украйна предходната година, откакто републиканците завоюваха Камарата. Новият пакет от помощ ще съдържа най-голямото еднократно вливане на помощ за Украйна след съветската инвазия, предоставяйки към 60 милиарда $ свързани с Украйна, като огромна част от тях са налични до 30 септември 2025 година

Това включва към 20 милиарда $ за попълване на американските ресурси, изтеглени по време на предходни кръгове на поддръжка за Украйна, и 13,8 милиарда $, с цел да помогне на Украйна да закупи оръжия и муниции от Съединени американски щати. Също по този начин включва 7,85 милиарда $, с цел да помогне за поддържането на държавното управление на Украйна – понижение от поисканите 11,8 милиарда $ от администрацията на Байдън – и възбрана за потребление на средствата за покриване на пенсии за украинци.

Сметката също по този начин включва 14,1 милиарда $ за Израел, както за системи за противоракетна защита, по този начин и за подкрепяне на Израел да финансира други оръжия, и 9,15 милиарда $ за даване на храна, вода и друга филантропична помощ в горещи точки, в това число Газа, Западния бряг и Украйна.
Той дава 2,4 милиарда $ за поддръжка на интервенциите на Съединени американски щати, свързани с офанзивите на хутите против световните корабни интервенции в Червено море. Обхваща обособени наказания и мярка против прането на пари, ориентирани към разтрошаване на групи, внасящи гибелен фентанил в Съединени американски щати.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР