Стрелбите през последните няколко дни последваха предупрежденията на Пхенян, че

...
Стрелбите през последните няколко дни последваха предупрежденията на Пхенян, че
Коментари Харесай

Северна Корея заплаши да изстреля още сателити и да укрепи въоръж...

Стрелбите през последните няколко дни последваха предизвестията на Пхенян, че построява военния си боеприпас в подготовка за война, която може да " избухне когато и да е " на полуострова.

 

Това се случва и няколко месеца откакто Северът изцяло прекрати действието на военно съглашение с Юга, което имаше за цел да усъвършенства връзките сред двете страни, показва Би Би Си.

 

Сделката стартира да се разпада, откакто Пхенян разяснява, че сполучливо е изстрелял разследващ спътник в Космоса през ноември. Това докара до отчасти прекратяване на съглашението от страна на Южна Корея, която съобщи, че ще възобнови полетите за наблюдаване по границата.

 

Миналата седмица севернокорейският деспот Ким Чен-ун настоя за увеличение на производството на разнообразни ракети носители, като назова това значима задача за подготовката за " боен конфликт " с врага.

 

Севернокорейският водач при започване на годината също по този начин даде обещание да изстреля три спомагателни военни разследващи спътника, да създаде повече нуклеарни материали и да обезпечи ударни безпилотни самолети през 2024 година, като прикани за " смазваща " военна подготвеност за справяне с конфронтационните ходове на Съединени американски щати, осведоми формалната севернокорейска новинарска организация КЦТА.

 

Коментарите на Ким, направени по време на водеща среща на ръководещата Корейска трудова партия за установяване на държавните цели за идната година, допускат, че той ще ускори поредицата от оръжейни тествания на страната си преди президентските избори в Съединени американски щати през ноември, разяснява Асошиейтед прес. Наблюдатели показаха мнение, че Ким счита, че засиленият нуклеарен капацитет ще му даде още един късмет за дипломация с високи залози със Съединени американски щати, с цел да завоюва облекчение на глобите, в случай че някогашният президент Доналд Тръмп се върне в Белия дом.

 

По думите на Ким, представени от КЦТА, " порочните " антисевернокорейски ходове на Съединени американски щати и техните последователи " доближиха невиждани в историята крайности ", тласкайки Корейския полуостров към ръба на нуклеарна война. Севернокорейският водач уточни разширението на американско-южнокорейските военни учения и краткотрайното разполагане на мощни американски военни средства като бомбардировачи и атомна подводница в Южна Корея като стъпки, които съдружниците са подхванали в отговор на серията оръжейни тествания на Севера от предходната година насам.

 

Той също по този начин изложи проектите си за изстрелване на още три военни разследващи спътника през идната година в допълнение към първия разследващ спътник на страната, изстрелян през ноември. Ким акцентира и нуждата от основаване на " надеждна основа " за основаване на повече нуклеарни оръжия, което е явна отпратка към оборудванията за произвеждане на радиоактивни материали като плутоний и високообогатен уран.

 

Ким също по този начин подреди на управляващите да усилят опциите на подводниците и да разработят разнообразни типове безпилотно бойно съоръжение, като да вземем за пример въоръжени дронове.

 

" Пхенян може би изчаква президентските избори в Съединени американски щати, с цел да види какво може да си купи с провокациите си при идната администрация ", разяснява Лейф-Ерик Исли, учител в университета " Еуха " в Сеул. " Режимът на Ким е затворил политическата врата за договаряния за денуклеаризация, само че може да предложи риторична въздържаност и заледяване на тестванията в подмяна на облекчение на глобите ", счита Исли. " Въпреки че Северна Корея няма желание да се откаже от нуклеарните оръжия, тя може да се опита да получи възнаграждение за това, че се държи като един тип виновна нуклеарна мощ ", заключава той.

 

Ким се концентрира върху модернизирането на нуклеарния си боеприпас, откогато дипломацията му с Тръмп се провали през 2019 година заради разногласия за това какъв брой облекчения на глобите може да получи Северът в подмяна за непълен отвод от нуклеарната си стратегия. Експертите споделят, че Ким евентуално счита, че Тръмп, в случай че бъде определен за втори мандат, може да направи отстъпки, защото Съединени американски щати са заети с войната сред Русия и Украйна и с боевете сред Израел и " Хамас ".

 

Нам Сунг-вук, учител в Корейския университет в Южна Корея, съобщи, че в случай че президентът Джо Байдън бъде избран отново, Северна Корея няма да получи това, което желае. Tой обаче предвижда, че победа на Тръмп може да съживи дипломацията, като добави, че Тръмп евентуално ще каже по време на акцията си, че може да убеди Северна Корея да прекрати плашещите си оръжейни тествания.

 

По думите на преподавателя обещанието на Ким да усили производството на плутоний и уран има за цел да укрепи преговорната му позиция. Нам съобщи, че през тази година Северна Корея също по този начин ще изстреля повече междуконтинентални балистични ракети, способни да доближат континенталната част на Съединени американски щати.

 

По време на речта си на партийното заседание Ким също по този начин употребява войнствена и подигравателна изразителност против Южна Корея, наричайки я " полупарализирана малформация и колониално подчинена страна ", чието общество е " опорочено от културата на янките ". Той съобщи, че Южна Корея не би трябвало да се преглежда като сътрудник за помиряване или обединяване. Ким подреди на военните да употребяват всички налични средства, в това число нуклеарни оръжия, с цел да завладеят Южна Корея при положение на спор.

 

В отговор на това южнокорейското министерство на националното обединяване остро осъди Северна Корея за това, че упорства да развива нуклеарната си стратегия и демонстрира неприязън към съседите си. В изказване на ведомството се споделя, че Южна Корея ще се опита да възпре по безапелационен метод севернокорейските закани въз основа на стабилен съюз със Съединени американски щати.

 

Някои анализатори допускат, че през идната година може да се стигне до лимитирани конфликти сред Севера и Юга по границата сред двете страни. Миналата седмица южнокорейската разследваща организация съобщи, че Северна Корея евентуално ще предприеме военни провокации и хакерски атаки преди парламентарните избори в Южна Корея през април и президентските избори в Съединени американски щати през ноември.

 

Ким също по този начин съобщи, че Северна Корея би трябвало да затвърди съдействието си с " антиимпериалистически, самостоятелни " страни, които съгласно него се опълчват на западната надмощие, ръководена от Съединени американски щати. Той не назова имената на тези страни.

 

Северна Корея обаче се стреми да ускори съдействието си с Русия и Китай, които неведнъж са блокирали опитите на Съединени американски щати и сътрудниците им да затегнат глобите на Организация на обединените нации против Севера поради неразрешените му ракетни тествания. Съединени американски щати и Южна Корея упрекват Северна Корея, че доставя артилерия и муниции на Русия в подмяна на високотехнологични съветски технологии за личните си военни стратегии.

 

Джулиана Смит, непрекъснат представител на Съединени американски щати в НАТО, съобщи, че по-рано този месец Съединени американски щати са достигнали до заключението, че хипотетичните съветски технологии, които Северна Корея търси, са свързани с изтребители, ракети земя-въздух, бронирани транспортни средства, съоръжение за произвеждане на балистични ракети или материали от този тип. Смит добави, че американска разследваща информация сочи, че Северна Корея е предоставила на Русия повече от 1000 контейнера с военно съоръжение и муниции.

 

Южнокорейски публични представители обявиха, че съветската поддръжка евентуално е разрешила на Северна Корея за първи път да изведе в орбита собствен разследващ сателит на 21 ноември. Много задгранични специалисти са скептично настроени по отношение на опциите на спътника, само че южнокорейският министър на защитата Шин Уон-сик съобщи през ноември, че Русия може да помогне на Северна Корея да прави сателитни фотоси с по-висока резолюция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР