Стрелба с оръжие срещу българския клуб Цар Борис III в

...
Стрелба с оръжие срещу българския клуб Цар Борис III в
Коментари Харесай

Чернева: Има много висока степен на напрежение в Северна Македония

Стрелба с оръжие против българския клуб „ Цар Борис III " в Охрид. По неофициална информация против клуба е стреляно с револвер от преминаващ автомобил. Нападението е станало към 21:00 ч. в сряда. При случая няма потърпевши.

" Това е израз на доста висока степен на напрежение в Северна Македония, то тлее от доста години и се подклажда от време на време напълно целеустремено. Това съобщи Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика, за " Твоят ден ". И предвижда, че сходни провокации ще продължат и от двете страни.

По думите ѝ най-голямата опозиционна партия в РСМ прави платформата си върху отрицанието на контракта за другарство с България и Преспанското съглашение с Гърция. " Повече от 2-годишното несъгласие също е една от аргументите за напрежението. Направихме огромен пробив през юли, когато Европейски Съюз одобри нашите условия във връзка с РСМ. Оттук нататък нашите упования са част от връзките на Европейски Съюз със Скопие ", изясни тя.

Според нея българският клуб е заплатен от частни лица, а там част от българската общественост е намерила дом. " Това не е българска държавна институция. Такава ще бъде открита през днешния ден в Скопие - Български културно-информационен център. Когато частни лица вземат решение да предизвикат македонската страна създавайки институции там, това се трансформира в проблем и на България. Не бива обаче да се смята нито за наша, нито за тяхна държавна политика ", уточни Чернева.

Относно приемането ни в Шенген тя сподели, че Нидерландия, Швеция и Австрия са изразили запаси. " Основната причина е фактът, че в България няма знаци за воля за битка с корупцията и обезпечаване на границите ", акцентира тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР