Стрелба по българския културен клуб Цар Борис Трети в Охрид.

...
Стрелба по българския културен клуб Цар Борис Трети в Охрид.
Коментари Харесай

След стрелбата в Охрид: МВнР връчи нота на посланика, българите там определиха инцидента като терористичен акт

Стрелба по българския културен клуб " Цар Борис Трети " в Охрид. Това е трето нахлуване над клуба в границите на няколко месеца. При случая няма потърпевши, само че има вреди по клуба. Министерството на външните работи връчи протестна нота на посланика на югозападната ни съседка. Българите в Северна Македония окачествиха случая като " терористичен акт ".

Сигналът за стрелбата по българския културен клуб " Цар Борис Трети " в Охрид е подаден след 20:00 ч. локално време в сряда, оповестиха от полицията в града. Няма потърпевши при стрелбата, само че по клуба има нанесени материални вреди. При огледа на място в клуба са открити няколко патрона, научи " По света и у нас ".

Владо Перев, гл. редактор на Tribuna.mk, македонски българин: " Стреляно е с револвер към 9:00 ч. вечерта от автомобил в придвижване. Не се знае какъв брой души са били в автомобила. Повредени нема ".

Организациите на македонските българи към този момент резервират безмълвие. Техни представители в София дефинираха случилото се като " терористичен акт ".

Петър Колев, представител на македонските българи: " Това не е нито провокация, нито е случай. Тук става въпрос за пукотевица с огнестрелно оръжие. За нас това е терористичен акт, който терористичен акт ще взриви бъдещето на Република Северна Македония ".

Българското министерство на външните работи изрично осъди " сериозното престъпно действие ". А минути след 11:30 ч. посланикът на Скопие у нас Агнеза Руси-Поповска беше извикана във Външно, с цел да ѝ бъде връчена протестна нота.

В протестната нота външно министерство е показало, че повтарящите се образци на ескалиращо напрежение и систематичното неявяване на съответни ограничения основават атмосфера на безназаказаност в РСМ и мултиплициране на случаите против македонските българи.

Външният министър Николай Милков остро е сложил въпроса и пред северномакедонския си сътрудник Буяр Османи.

Костадин Коджабашев, зам.-министър на външните работи: " Необходими са повече и поредни старания в осъществяване на уговорките, свързани със отбраната и гарантиране правата на индивида, което е измежду критериите - бих споделил главен критерии - по пътя на присъединение на РСМ към Европейски Съюз ".

Президентът Румен Радев остро осъди случай също и подсети, че пътят на Скопие към Брюксел минава през съблюдаване правата на българите и нашето културно-историческо завещание там.

От Скопие реагира и съпредседателят на историческата комисия.

проф. Ангел Димитров, ръководител на Смесената историческа комисия: " Това е един жесток акт на ненавист ".

Премиерът на съседите Димитър Ковачевски съобщи, че още с отварянето на клубовете е предизвестил: имената им са провокация.

Димитър Ковачевски, министър-председател на Република Северна Македония: " С оглед тие именя, кои що беа дадени, будат отрицателни усеща во най-големиот дел от нашето общество ".

От Външно в Скопие също осъдиха случая, който, съгласно тях, е вандалски, а не престъпен. Това е следващото нахлуване над клуба.

Преди дни незнайни лица изпочупиха стъклата и фасадата му.



Дни след отриването му беше унищожена табелата с името " Цар Борис Трети ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР