Stratolaunch Model 351, известен още като Roc, направи своя втори

...
Stratolaunch Model 351, известен още като Roc, направи своя втори
Коментари Харесай

Най-големият самолет в света отново полетя

Stratolaunch Model 351, прочут още като Roc, направи своя втори полет. На 29 април той излетя от космодрума Мохаве в Калифорния. Полетът продължи малко повече от три часа. Roc се издигна на височина от четири хиляди метра и доближи скорост от 320 км/ч.
Уникалността на двуфюзелажния Stratolaunch Model 351 е неговият размер. По отношение на размаха на крилата той е непостижим - дължината му е 117 метра.
Задвижва се от шест турбореактивни мотора Pratt & Whitney PW4000. Полезният товар на самолета е 227 000 кг, а излетното тегло е 540 000 кг. Максималният обсег на полета на самолета с цялостен товар е 2 200 км.

Roc в началото е планиран за въздушни изстрелвания на галактически кораби, употребяващи специфични ракети носители. Автор на плана е Пол Алън, съосновател на Microsoft Corporation, която той основава със своя другар от гимназията Бил Гейтс през 1975 година.

Пол Алън основава Stratolaunch през 2011 година с концепцията Roc да бъде употребен за изстрелване на спътници във въздуха. Но Алън умря през октомври 2018 година, без да види по какъв начин двукорпусният Roc се отделя от земята.

Самолетът направи първия си полет през април 2019 година Новите притежатели на компанията възнамеряват да употребяват самолета като мобилна платформа за изстрелване на хиперзвукови транспортни средства Talon-A, които би трябвало да летят през 2023 година.

Touchdown!! Successful flight tests to round out the day. What a beautiful sight.
— Stratolaunch (@Stratolaunch)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР