Стратегията да се купуват акции на компании, отличаващи се с

...
Стратегията да се купуват акции на компании, отличаващи се с
Коментари Харесай

Пет стабилни акции с добър дивидент

Стратегията да се купуват акции на компании, отличаващи се с най-високата дивидентна рентабилност на пазара, може да бъде рискова, тъй като тези компании постоянно са уязвими на евентуално понижение на дивидентите.

В този ред на мисли, изданието Barron`s направи обзор на акциите на компании, които са плащали висок дял за минимум 25 години и чиито цени на акциите са се повишили през тази година (спадът в цените на акциите постоянно е в основата на по-високата дивидентна доходност). Сред листата на изданието попадат енергийните колоси Exxon Mobil и Chevron с рентабилност от дял надлежно в размер на 5,7% и 4,6% и People`s United Financial bank с рентабилност от 4,2%.

Индексът на S&P 500 Dividend Aristocrats е насочна точка в търсенето. Следват две стъпки, първата от които е да класира фирмите въз основа на тяхната рентабилност от дял от началото на годината. След това са били пресени фирмите донесли най-висока рентабилност за вложителите.

Но от изданието предизвестяват, че това никога не са " чисти " дивидентни залози. Exxon Mobil носи възвръщаемост от близо 60% тази година, с включване на дивидентите, макар че акциите са намалели с към 2% през последния месец, съгласно данните на FactSet.

През октомври компанията съобщи, че възнамерява да усили тримесечния си дял за първи път от април 2019 година Енергийният колос в последна сметка усили тримесечното си заплащане с един цент до 88 цента на акция. Този ход разреши на Exxon Mobil да остане в показателя на дивидентните аристократи. По-рано по време на пандемията имаше опасения, че енергийният колос ще би трябвало да понижи дивидента си.

Акциите паднаха в тежките времена през последните години на фона на по-слабото търсене на нефт и газ и опасенията, че Exxon е била прекомерно нападателна в своите финансови разноски. Но по-високите цени на суровия нефт помогнаха на целия бранш.

Дивидентната рентабилност на Exxon Mobil беше над 10% няколко пъти през 2020 година, съгласно FactSet. Но по-ниската рентабилност неотдавна от близо 6% към момента е повече от четири пъти междинната от 1.3% за S&P 500.

Акциите на Chevron (CVX) също бяха подложени на напън при започване на пандемията. Но в никакъв случай не се е обсъждало доста, че компанията е допустимо да понижи изплащането на дял.

Енергийният колос увеличи пазарната си капитализация с към 45% през тази година, в това число дивидента. През април Chevron разгласи тримесечен дял от 1,34 $ на акция, което е съвсем 4% повече от изплащания преди този момент дял в размер на 1,29 $.

Сред фирмите от търсенето попадат още и акциите на People`s United Financial (PBCT), районна американска банка със седалище в Бриджпорт, Кънектикът.

Акциите нарастнаха с към 40% през 2021 година, откакто банката усили по-рано тази година дивидента си от 18 на 18.25 цента.

Два капиталови тръста за недвижими парцели - Federal Realty Investment Trust (FRT) и Essex Property Trust (ESS) - също дават отговор на заложените критерии.

Federal Realty Investment Trust, който по последни данни носи на вложителите дивидентна рентабилност от 3,3%, се концентрира върху висококачествени парцели за търговия на дребно и смесено предопределение. Компанията разгласи през август, че ще увеличи тримесечното си погашение на 1,07 $ на акция от 1,06 $ преди този момент.

Акциите на Essex Property Trust, който се концентрира върху жилища, неотдавна носеха рентабилност в размер на 2,4%.

Компанията усили тримесечния си дял през февруари до 2,09 $ на акция от малко под 2,08 $.

Тези пет акции, всички членове на S&P 500 Dividend Aristocrat Index, съчетават добра рентабилност и мощна възвръщаемост, съгласно данните на финансовото издание FactSet.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР