Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027

...
Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027
Коментари Харесай

Земеделските стопани могат да се запознаят със Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023/27

Стратегическият проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година е наличен на страницата на Министерство на земеделието и всички аграрни производители могат да се срещнат с него. Това излиза наяве от отговора на въпрос на народните представители от ГЕРБ Десислава Танева и Мария Белова към служебния министър на земеделието и храните Явор Гечев къде може да се види окончателният вид на СПРЗСР. Всички аграрни производители могат да се срещнат със Стратегическия проект на адрес: https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2022/11/01/bg_cap_sp_october_2022_ZIrlWKA.pdf, сподели зам.-председателят на Комисията по земеделието, храните и горите Десислава Танева. От Министерство на земеделието допълват в отговора си до народните представители от ГЕРБ-Сливен, че планът е въведен за заключителен обзор от службите на Европейска комисия с всички промени след бележките на Комисията от месец май. Коментарите на Европейска комисия по всички 405 забележки от месец май, също са налични на страницата на МЗм, само че публикуването на отговори на мненията не е допустимо.

В отговор на различен въпрос на Десислава Танева и Мария Белова, обвързван със Стратегическия проект, от земеделското министерство прецизират, че формалното изпращане на Плана е планувано до края на месец ноември. МЗм възнамерява да започва осведомителна акция за условията на Общата селскостопанска политика за интервала 2023 – 2027 година Предвидено е през този месец, след окончателното разглеждане на Стратегическия проект от службите на Европейска комисия, да се показват всички акценти, благоприятни условия и условия свързани с Плана.

Десислава Танева напомни, че в края на октомври дружно с група народни представители от ГЕРБ-СДС в Народното събрание е входиран Законопроект за изменение и допълнение на Закона за подкрепяне на земеделските производители. С този законопроект ще стане допустимо, без значение по кое време ще бъде утвърден Стратегическия проект, да се организира акцията по Директни заплащания за идната година. За да може България да получи финансовия запас, очакван за Стратегическия проект на страната и земеделските производители да се възползват от подпомагането, по интервенциите включени в него, до края на тази година би трябвало да влезе в действие националното законодателство за използване на Стратегическия проект. „ За да се предотврати неусвояване на планувания за България финансов запас за 2023 година, който е в размер на 1 581 176 591 лв., е неотложно преди 2023 година да е в действие приключена национална нормативна уредба на директните заплащания и на секторните интервенции “, изясни претекстовете за Законопроекта Танева. С приемането на Законопроекта ще стане допустимо и отварянето на приема в частта „ Селско стопанство “ по Националния проект по Механизма за възобновяване и резистентност. Срокът по този проект е края на 2023 година и всяко закъснение ще обрече на неуспех опцията за поддръжка на земеделските стопани.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР