Стратегическите морски пътища и ресурсите, с които Арктика разполага, я

...
Стратегическите морски пътища и ресурсите, с които Арктика разполага, я
Коментари Харесай

Експерт: Огромните залежи от нефт и газ правят Арктика геополитически апетитна

Стратегическите морски пътища и ресурсите, с които Арктика разполага, я вършат геополитически апетитна. Това съобщи пред Дарик специалистът към Българското геополитическо сдружение Валентин Катранджиев.

Там са съсредоточени 10% от залежите на петрол и 25% от тези на природен газ. Аляска е голям контейнер на чиста питейна вода, а 10% от общия улов на риба в света е в Арктика. Съществува обаче риск от несъразмерна милитаризация и военно опълчване в района. Ако процесът на милитаризиране на Северния полюс не бъде овладян с дипломация, Арктика може да се трансформира в поле на съществено военно- политическо и геополитическо опълчване както сред арктическите, по този начин и сред други водещи неарктически страни.

Със стоплянето на климата двата северни морски маршрута, преминаващи през териториите на Руската Федерация и Канада се трансформират в извънредно значимо различно трасе за комерсиално мореплаване. Те занапред ще бъдат обект на изследване и потребление, уточни Валентин Катранджиев. Той добави, че ползата към Арктика е голям и поради благосъстоянието от естествени запаси.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР