Стратегически важните за България решения трябва да се вземат след

...
Стратегически важните за България решения трябва да се вземат след
Коментари Харесай

Президентът: Некомпетентната политика е опасна за бъдещето на България

Стратегически значимите за България решения би трябвало да се вземат след обстоен разбор и изчерпателен спор, тъй като нападателната некомпетентна политика, която задрасква всякаква експертиза, е рискова за бъдещето на страната. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на Икономическия и обществен съвет (ИСС) на " Дондуков " 2, в която взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова. Информация за срещата беше публикувана от прессекретариата на президента.

Радев съобщи, че постоянно политиката измества професионалната експертиза. Според него като измежду образците за това са стратегическите решения на Народното събрание, касаещи бъдещето на нуклеарната енергетиката в България и закупуването на нови реактори за АЕЦ " Козлодуй ". По думите на президента решението е взето от народните представители без експертна аргументация, без параленост сред разнообразни различни разновидности и без да е ясна крайната цена за нуклеарните реактори.

Той разяснява също, че решаването на демографския проблем не е обвързвано единствено с индикатори като раждаемост и смъртност, само че минава през основаване на подобаващи условия за това младежите да останат в България. По мнение на президента емиграцията на млади образовани българи е в основата на тревожните демографски индикатори у нас и по тази причина са нужни старания за превъзмогване на обществените неравенства в страната, както и за развиване на професионалното обучение, което да способства за справяне с неналичието на готови фрагменти в промишлеността.

Според всички участници в срещата концепциите за импорт на служащи от други страни за потребностите на българския бизнес няма да решат дълготрайно и стабилно проблемите, свързани с ниските демографски индикатори. Те са също на мнение, че е нужна по-голяма чуваемост на мненията на Икономическия и обществен съвет от страна на изпълнителната и законодателната власт у нас. В рамките на диалога а разисквани и други водещи тематики, върху които ИСС планува да концентрира вниманието си през идната година. Сред тях са провокациите пред българския енергиен бранш, свързани със Зеления преход, дигитализацията и други.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР