Стратегическата група на Формула 1 обсъди възможни промени в правилата

...
Стратегическата група на Формула 1 обсъди възможни промени в правилата
Коментари Харесай

Формула 1 обсъжда въвеждане на спринтови състезания и ново разпределение на точките

Стратегическата група на Формула 1 разиска вероятни промени в разпоредбите на спорта за идващите години. По време на уикенда за Гран при на Англия шефовете на тимовете се срещнаха с представители на Световната автомобилна асоциация (ФИА) и притежателите от " Либърти медиа ".

Заместник-шефът на " Форс Индия " Отмар Шафнауер разгласи, че измежду обсъжданите промени са въвеждане на спринтови надпревари през уикенда, както и ново точкуване.

" Става въпрос за доста ранна фаза на диалозите, само че чухме хрумвания за спринтови надпревари, които да се организират в събота, както и за друго систематизиране на точките. Обсъжда се точки да се дават даже до 20-о място ", сподели Шафнауер.

От " Форс Индия " обаче не са сигурни дали концепциите са положителни: " Ако има спринт в събота какво се случва със надпреварата в неделя. И губи ли то своето значение на централно събитие през уикенда. Спринтовете са положителни за Формула 2 ".

В момента точки във Формула 1 получават болидите, приключили до десето място. Тази система беше въведена през 2010 година, откакто преди този момент точки взимаха първите осем. От 80-те години до 2003 година точки се присъждаха на първите шестима.

Сред концепциите попада и увеличение на броя на надпреварите. През последните години той набъбна до 21 съревнования, само че от 2020 година може да скочи с още 10% - т.е. до 23. Планира се обаче да отпадне провеждането на три надпревари в три поредни уикенда.

През 2018 година за пръв път отборите имаха надпревари в три следващи седмици – Франция, Австрия и Англия, само че от 2019 година това ще отпадне. Заради това стартът на сезона в Австралия ще бъде изтеглен по-рано.

" Три надпревари в три уикенда е прекомерно доста. Във Формула 1 сме най-хубавите от позиция на логистиката, само че даже и ние имахме проблеми. Наложи се да наемаме и други хора, да вършим промени ", сподели Шафнауер.

Отборите оповестиха, че могат да се оправят и с четири следващи уикенда, само че не виждат за какво това би трябвало да се случва. През 2019 година в календара ще влезе съревнование по улиците на Маями, а Германия ще отпадне.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (283)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР