Страстта на запалянковците, разширяването на пазара и дори връзката с

...
Страстта на запалянковците, разширяването на пазара и дори връзката с
Коментари Харесай

Надпреварата за Серия А: чуждестранният интерес към италианските клубове расте

Страстта на ентусиастите, разширението на пазара и даже връзката с корените... Това са част от аргументите за увеличаващия се интерес на вложители от чужбина към клубове от Серия А.

Общо осем от 20-те тима в елитната дивизия в Италия към този момент са благосъстоятелност на задгранични компании, а шест от тях са в ръцете на притежатели от Съединени американски щати.

" Милан " беше платен от хедж фонда " Елиът " през 2018, милиардерът Дан Фридкин купи " Рома " за 591 млн. евро, а неотдавна " Дженоа " също беше платен от капиталов фонд.

" Това е една от най-вълнуващите футболни лиги в света през днешния ден. Италианците са толкоз буйни към футбола ", съобщи пред " Файненшъл таймс " Робърт Платек, шеф в компанията MSD Capital, която през февруари купи " Специя ".

Една от главните аргументи за вложенията е, че Серия А е едно от петте огромни шампионати, дружно с Висшата лига, Ла Лига, Бундеслигата и френската Лига 1. Въпреки че в последните години италианските клубове нямат огромни триумфи, шампионата към момента притегля спонсори, а гледаемостта на мачовете в Северна Америка и Азия се усилва.

" Серия А ще притегля от ден на ден вложители, които ще желаят да купят клубове, пуснати за продажба ", съобщи притежателят на " Фиорентина " Роко Комисо, който държи петата най-голяма компания за кабелна телевизия в Съединени американски щати " Медиаком ".

За разлика от другите вложители, Комисо купи " Фиорентина " през 2019 година, с цел да " върне нещо " на страната, в която е роден. " Болоня " се държи от канадска компания, благосъстоятелност на " Сапуто ", чийто създател Емануеле Сапуто е роден в Италия.

Новите притежатели срещат проблеми в Италия - да вземем за пример в опитите си да обновят стадионите на тимовете. Комисо твърди, че локалните управляващи във Флоренция са спрели негов план за реновиране на " Артемио Франки ".

Чуждестранните вложители не губят интерес, макар че телевизионните права бяха продадени за по-ниска сума в последната договорка. През март DAZN заплати 2.5 милиарда евро за идващите три години. Предишният контракт беше за по 1 милиарда евро на сезон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР