Страстната седмица е последната от земния път на ХристосВелики вторник

...
Страстната седмица е последната от земния път на ХристосВелики вторник
Коментари Харесай

Днес е вторият ден от Страстната седмица – Велики вторник

Страстната седмица е последната от земния път на Христос
Велики вторник e един от дните в Страстната седмица. Това е последната от земния път на Исус Христос.

Според Християнството, откакто в понеделник Божият наследник изгони търговците от храма, във вторник влиза в него и проповядва. Там той дава своите последни нравствени директиви, споделя притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за гениите.

В притчата за десетте девици се приказва за пет мъдри и пет неразумни девици, които символизират пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници (тела) и заветен елей (значи милост), а неразумните – единствено чисти светилници.

Мъдрите девици имали девствено тяло с девствена душа, само че също така и благосклонност велика във връзка с по-слабите, към тези, които още не са се освободили от прегрешението. Неразумните строго спазвали целомъдрието телесно, само че пренебрежително, немилостиво се отнасяли към по-слабите, високомерно ги осъждали и ги загърбвали с пренебрежение.

Според притчата за гениите един човек поверил на своите прислужници пари – гении, като всеки от прислужниците си обдарил съгласно качествата им и усърдието им в учението. На един от прислужниците си индивида поверил пет гения, на различен – два, а на трети – един гений, като и им заповядал да пуснат тези пари в послание, т.е. с цел да принесат те облага или умножение на благосъстоянието.

Всеки от прислужниците се опитал съгласно качествата и опциите си да употребява оптимално добре гениите, като на първия с петте гения те донесли голяма облага – още пет гения, вторият също двойно умножил дадените му пари. А третият се изплашил, че може да загуби своя гений и го закопал в земята, с цел да го върне на господаря си без загуба и с цел да не бъде отговорен за загубата му.

Освен това в храма Христос прави пророчества за ориста на град Йерусалим.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР