Страсбург, 4 май 2022 г. – „Софтуерът „Пегас“ е рожба

...
Страсбург, 4 май 2022 г. – „Софтуерът „Пегас“ е рожба
Коментари Харесай

Иво Христов пред ЕП: Аферата „Пегас“ показа липсата на гаранция за свободите на гражданите


Страсбург, 4 май 2022 година – „ Софтуерът „ Пегас “ е рожба на компромисите, които натрупахме през последните двадесет години. Приехме, че сигурността изисква жертви. Борбата с тероризма стана предлог за проникването в персоналния живот на неуместни публицисти, правозащитници и политици. “

Това съобщи в свое изявление по време на пленарното съвещание на Европейския парламент в Страсбург Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (S&D). В рамките на сесията евродепутатите организираха спор на тематика „ Използване на софтуера „ Пегас “ (Pegasus) от страните членки на Европейски Съюз против физически лица, в това число членове на Екологичен потенциал, и нарушение на главните права “.

В изявлението си евродепутатът съобщи: „ Приехме, че това, за което жигосваме другите, не важи за нас. Гласуваме десетки заявления против погазването на свободата на словото по света, само че одобряваме покорно екстрадицията на Джулиан Асанж, който развенча претенциите ни за непоквареност. А таман антиконформисти като Асанж са на прицела на „ Пегас “.

По думите на Христов, от ден на ден съдим за личността като общ брой от данни, с което отхвърляме правото на човек да има своите съмнения, подозрения, неточности и изкупления.

„ Аферата “Пегас “ сподели неналичието на механизъм, който да подсигурява свободите на нашите жители. Затова поздравявам анкетната комисия на Европарламента, която да откри кои държавни управления са в нарушаване на правото на Съюза “, сподели още евродепутатът.

През март Европейският парламент сътвори анкетна комисия за следствие на потреблението на „ Пегас “ и равностоен шпионски програмен продукт. Иво Христов бе определен за неин пълновръстен член.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР