Странностите около атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври

...
Странностите около атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври
Коментари Харесай

Странностите в атаката на Хамас срещу Израел

Странностите към офанзивата на Хамас против Израел на 7 октомври и последвалите събития повдигат доста въпроси. Това написа колумистът на „ Фондск.ру “ Валерий Илин.

Странност № 1. Израел не знаеше за подготовката на офанзивата.

Според CNN американското разузнаване е предизвестило израелските управляващи няколко дни преди офанзивата на Хамас. Ивицата Газа е тясно парче земя с повърхност от към 365 квадратни метра. км, който се следи надлъж и нашир от израелските служби. По време на офанзивата обаче стана ясно, че Хамас и палестинците по някакъв метод са съумели да скрият подготовката си от израелското разузнаване. Тази версия се опровергава от информация освен от американската CNN, само че и от представители на египетското разузнаване, предоставена от Асошиейтед прес, че египетските разследващи служби са предали многократни предизвестия на израелската страна по отношение на терористична група, основана в Газа, която възнамерява „ нещо огромно. ” Но всички те бяха подценени.

Водещи политически научни издания предизвестиха всички локални политици за това, което се готви за Израел от началото на тази година. Пример е публикация във Foreign Affairs от 7 февруари 2023 година „ Третата интифада “.

„ Шансовете за трета интифада в този момент са по-високи, в сравнение с през последните години… Конкуренцията, породена от идното овакантяване на Абас, ежедневното принуждение на всеобщо равнище, пълзящото анексиране на палестински територии – всичко това е изпълнено с ескалация и най-малко към този момент възможностите за цялостно решение на казуса посредством договаряния към този момент са изгубени. Усилията на Съединените щати и други съдружници на Израел, ориентирани към попречване на провокативни визити и основаването на селища в „ горещи “ зони са образци за скромни стъпки, които постоянно могат да бъдат несполучливи, само че могат да предотвратят по-широка борба. За да предотвратят трета интифада, израелците, палестинците и техните сътрудници би трябвало да мислят дребно – да работят всеки ден, с цел да предотвратят всички вероятни искри, и в случай че зародят, да работят бързо, с цел да предотвратят възпламеняването на „ сухата плява. ”

Странност № 2. Израел не съумя да предотврати офанзивата.

Малко преди офанзивата на 7 октомври против контролно-пропускателни пунктове и огромни градове в Израел, Хамас проведено разположи на позиции MLRS, сухопътни сили, парапланери и друга техника. По някаква причина подготовката и първите стъпки останаха незабелязани, превантивният удар не беше нанесен. В същото време никой в ​​израелското управление не обърна внимание на символиката на датата 7 октомври (годишнината от войната Йом Кипур от 1973 година, която се падаше и на важен съботен ден за евреите), а в случай че е обърнала внимание, не сигнализира в общественото пространство. Освен това на армията и полицията беше подредено да не се поддават на провокации и да не се опълчват на нападателните групи от „ стачкуващи “, които се събират на границата на Газа и Израел.

Изглежда безусловно невероятно Хамас да извърши изненадващо нахлуване, споделя командирът на батальона Керем Шалом, който познава добре региона: „ Тук нещо странни ми се виждат нещата! Това е тайнственост, на която не мога да намеря отговор. Знам по какъв начин стоят нещата в линията Газа и на границата. Бях пълководец на бранш Керем Шалом (Рафих), отговарях за бранш Кисуф, познавам доста добре периметъра, знам по какъв начин работи армията там. Бях в бежанския лагер Шати в линията Газа, управлявах бежанския лагер Джибалия, устройвах засади на оградата и във вътрешността. Срещнах се с жителите на Газа… Препятствието беше построено по този начин, че даже лисица не можеше да го премине… И по какъв начин, по дяволите, палестински трактор стигна до оградата и никой не реагира? Как стотици терористи и цивилни минаха бариерата, без никой от наша страна да си мръдне пръста? Как терористи, въоръжени от глава до пети, пешком и в транспортни средства, без никаква реакция от наша страна, дойдоха в десетки израелски селища? Как по този начин нито един патрон не е изстрелян по тях? Как се случи всичко това под носа ни? Къде отидоха хилядите бойци?

Странност № 3. Бариерата и алармената система на границата не работеха.

Канадското онлайн издание Global Research разгласява публикация на командира на един от секторите на бойната ограда, от която следва, че това е „ непреодолима израелска преграда за сигурност към линията Газа “. Електронните системи на границата, в чието създаване и съоръжение Израел е вложил милиарди долари обаче, се оказаха безполезни. Множество камери и датчици също не помогнаха да се открие и спре ислямистката офанзива, както и военни патрули, които по някаква причина просто не бяха наоколо. Палестинските дронове съумяха елементарно да ударят автоматизирани картечници и сензорни кули, а щурмовите групи на Хамас умерено взривиха „ оградата “ и минаха границата. Никой не се опита да ги нападне. Но тази „ ограда “ е оборудвана с предизвестие в сходство с най-високите равнища на отбрана.

Системи за наблюдаване, разпръснати по границата, наблюдават всеки сантиметър от нея. Всяко придвижване се засича преди затруднение и действа денонощно. Тук всеки ден преди зазоряване се прави процедурата „ тревога за зазоряване “. В този час всички сили са будни, нощната промяна отстъпва място на дневната. Командирът на всяка група инспектира оста на сигурността, с цел да се увери, че през нощта няма прониквания… И тъкмо в този час стотици терористи на Хамас нахлуха в Израел. Поради щета на алармата стотици бойци на ИД бяха убити тъкмо в лагерите и казармите.

Анализаторите от Canadian Global Research направиха просто и разбираемо умозаключение: „ Очевидно е, че офанзивата е позволена, с цел да се затвори книгата за Палестина. “

Странност № 4. Отстъпки на Хамас и палестинците в навечерието на нашествието.

От битката, която се отприщи в израелските медии и интернет запаси сред локалните леви и десни, се оказва, че малко преди нашествието на огромен брой палестинци (до 20 хиляди на ден) е било разрешено да вървят на работа в Израел всеки ден – от Газа и до Газа. Десните считат, че на арабите съзнателно не е отхвърлен достъп до джамията Ал-Акса, която се намира на Храмовия рид и е главната точка на религиозното единение и в същото време на раздора сред мюсюлмани и евреи. Друго основно изказване на десницата: за какво управляващите направиха толкоз доста отстъпки на Хамас, огромни и дребни, дотам, че един от водачите, Ихия Санвар, до момента в който беше в пандиза в Израел, беше наказан от Върховния съд на страната (същия този, против който се бори Б. Нетаняху и неговите поддръжници) получи висше обучение в един от университетите в Израел. Пак с израелски пари се излекува от рак. Сега Санвар живее в подземна вила и продължава да управлява Хамас.

Левите дават отговор, като повдигат въпроса за какво има толкоз доста леви деятели измежду убитите от Хамас. Като причини се цитира и гледната точка на американската десница (например на известния икономист и политически коментатор Пол Крейг Робъртс) с увещание по какъв начин още през март 2019 година крайнодесният министър председател Б. Нетаняху, в изказване пред членовете на Кнесета от партията Ликуд, удостовери близкия съюз на израелските десни с Хамас: „ Всеки, който желае да предотврати основаването на палестинска страна, би трябвало да поддържа Хамас и да му трансферира пари. Това е част от нашата тактика за уединяване на палестинците в Газа от палестинците на Западния бряг “.

Странност № 5. Безразличие на силите за сигурност към пробива на бойците.

Противно на общоприетото разбиране, палестинците не заобикалят укрепленията и базите на IDF. Те нападателно щурмуваха както пунктове, по този начин и бази, където се намираше бронирана техника. Все още не е ясно къде са били ситуирани часовите, дежурната защита и силите за прикритие по това време. В резултат на това ислямистите елементарно превзеха контролно-пропускателния пункт, голяма военна база с куп бронирани транспортни средства и умерено проникнаха в най-близките до Газа градове. Правителството не реагира до няколко часа след началото на нашествието.

В същото време системата за отбрана на периметъра на сигурността към линията Газа е проектирана доста умело и създадена до най-малкия подробност. Първата линия: изкопи, огради, стени, автоматизирани картечници, дронове и алармени групи – всичко това е предопределено особено за унищожаване както на единични прониквания, по този начин и за закъснение на солиден пробив за време, задоволително за повдигане на паника на втората линия на защитата. Освен това, в случай че не съумеят, в деяние влизат армията, артилерията, авиацията и флота. Този път обаче втората линия на защита въобще не реагира на пробива, военните бяха убити тъкмо в казармите. А самата войска се появи след 6-8 часа. Поради каква причина цялата система се срина незабавно, остава да забележим по какъв начин да отговорим на въпроса какво беше – безпорядък и разпад или нечии съзнателни дейности от израелска страна.

Толкова доста са странностите, белязали офанзивата против Израел и те са толкоз разнородни, че полемиката за тях още не е завършила. Точно като близкоизточния спор като цяло.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР