Странностите на печално прочулия се министър на културата Атанас Атанасов,

...
Странностите на печално прочулия се министър на културата Атанас Атанасов,
Коментари Харесай

Скандалите около Просто Наско валят: Заварвали са го по гащи в кабинета, подписва заповеди без да мисли

„ Странностите на печално прочулия се министър на културата Атанас Атанасов, който предишния петък втрещи цяла България с несъответстващото си включване от служебния си кабинет, нямат край. Източници на „ Уикенд ” от ведомството разкриха детайлности за метода на работа на 32-годишния някогашен преподавател по тенис и артист, който изненадващо за всички, без какъвто и да било административен опит, бе назначен за министър. “, написа изданието.

„ Момчето не е неприятно, в противен случай – Наско е добър и учтив човек, ужасно доброжелателен, само че просто не е за този пост. На моменти имаш възприятието, че той още не може да осъзнае какъв брой значима задача е това. Сякаш всичко е на игра. Липсата му на опит си споделя думата – той даже не може да осмисли половината от заповедите, които разписва. Голям проблем е и това, че освен не познава, само че даже не е чувал за знакови дейци на културата у нас – писатели, поети, режисьори, даже артисти, нищо, че той самия е бил подобен ”, споделя чиновник на ведомството, който има директен достъп до министъра, се показва в публикацията.

„ Всяка вечер Атанасов си тръгвал с големи папки от постройката на министерството на бул. „ Стамболийски ”, с цел да чете през нощта актови и разпореждания. Той имал няколко консултанти и сътрудници, с които общувал и се съветвал – изявени в обществото артисти, танцьори и публицисти, от чието мнение се влияел. Най-голямата чудноватост на Атанас Атанасов без подозрение е тази, че практикува йога в кабинета си. “, написа „ Уикенд “.

„ Всяка заран тъкмо в 9 сутринта и следобяд в 16 часа, министър Наско се събличал съвсем чисто гол, с цел да се отдаде на източните практики. Той си свалял сакото, ризата, панталоните и даже чорапите и оставал единствено по долно долни дрехи. Мятал особено чердже в центъра на кабинета, пускал си тиха източна музика, палел някакви ароматни пръчици и свещи, купени евентуално от индийски магазин, и започвал йогата си. Медитирането траело към половин час, през което време никой не можел да го безпокои. В началото няколко пъти в лечението се включвал и персоналния му инструктор по йога, само че след това Наско проумял, че това буди всевъзможни клюки и злословия във ведомството и почнал самичък да практикува медитацията си. “, показва изданието.

„ Няколко пъти се случи хора, идващи в министерството и стоящи пред кабинета му за диалог или някакъв автограф, да го заварват по гащи. За да няма издънки, секретарката му заключва вратите на кабинета, до момента в който Наско се отдава на йогата, и самата тя отива в друго помещение “, споделя източника на медията.

„ Сред най-близките хора до министър Наско е досегашната пиарка и импресарио на Лили Иванова – Петя Иванова, която работи и за цигуларя Васко Василев. Тя е шеф на кабинета му и в общи линии му оказва помощ да се ориентира в културната джунгла.

Факт е, че Атанасов до наскоро не познавал множеството изявени културни дейци у нас. Когато да вземем за пример наскоро му подарили стихосбирка на Стефан Цанев, той възкликнал: „ О, доста хубаво! Никога не съм чел нищо от него ”, а когато бил поканен на премиерата на кино лентата за Петя Дубарова, заинтригуван възкликнал: „ Коя е тя ”?

След като му разказали в резюме за трагичната история на бургаската поетеса, министъра възкликнал: „ Колко тъжна история! Тя в действителност ли се е самоубила, или единствено във кино лентата е по този начин? ”.

Неотдавна пък министерството трябвало да прати приветствен адрес за 90-годишнината на най-големия жив български художник Иван Вукадинов. „ Кой е той? Хубави ли са му картините? ”, любопитсвал некомпетентния Наско.

Като анекдот се споделя и случай отпреди няколко месеца, когато държавното управление преди малко било положило клетва. Атанас Атанасов влезнал дружно с вицепремиера и негов настойник Асен Василев в известен столичен ресторант. На една от масите имало огромна компания от актьори. Василев и Атанасов кимнали общително на всички гости и се настанили на една от масите.

След малко Теодора Духовникова, която била част от арт компанията в съседство, решила да поздрави новите властници и отишла при тях. Тя се показала, споделила, че е актриса в Народния спектакъл и куп български филми и сериали и че доста се надява това държавно управление да обръща повече внимание на културата.

Всичко било благо и общително и тя се отдръпнала при сътрудниците си. След към час Асен Василев и Атанас Атанасов станали да си вървят и министъра на културата особено се отбил при аркашките.

Последвала обаче неуместна имитация. „ Да, правилно е – не ме излъга! Ти в действителност си актриса! Аз ревизирах в „ Google ”. Ще се веселя да поддържаме връзка ”, споделил Просто Наско пред ошашавената група артисти и си оставил визитната картичка на Теодора Духовникова, която била като ударена с влажен парцал.

Как обаче Атанас Атанасов бе назначен за министър на културата? Според източник на „ Уикенд ”, той е комплициран на поста по експлицитното гледище на вицепремиера и мотор на „ Продължаваме промяната ” Асен Василев пред съдружните сътрудници.

До последно разновидностите били или да бъде оставен служебния министър Велислав Минеков, за което упорствали от Президентството, или да бъде назначен доцент Тодор Мечкарски. Буквално в последния час Асен Василев съумял да наложи кандидатурата на съгражданина си Атанасов.

Напук на слуховете, които им приписват персонални връзки, истината била друга – майката на Наско била най-хубава другарка на майката на Асен Василев. Именно тя се обадила на сина си и настояла на момчето да се даде късмет и да го създадат министър, защото бил непокътнат и избавил читалището в село Татарево.

Асен Василев очевидно не е съумял да устои на лобизма от страна на майка си, към която е извънредно завързан. „ Гарантирам за неговата честност! Той не е подкупен ”, бил най-солидния мотив за пред съдружните сътрудници.

Да, това без подозрение е по този начин – Атанасов е надалеч от всевъзможни схеми и гешефти. Въпросът дали обаче въобще е подобаващ за този пост, остава да виси с цялостна мощ. “, се показва още „ Уикенд “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР