Странно, но вярно: в някои професии по-малко заслужаващ доверие човек

...
Странно, но вярно: в някои професии по-малко заслужаващ доверие човек
Коментари Харесай

Малката ежедневна лъжа. Помага или пречи?

Странно, само че правилно: в някои специалности по-малко заслужаващ доверие човек се смята за по-подходящ за работа.

Ако човек е почтен, би трябвало да признае: неистина и то много постоянно. Лъжа, с цел да завърша или, назад, да стартира диалог. Лъжа, с цел да не нараня възприятията на някого, или личните си. Лъжа, с цел да улесня някаква връзка или професионална активност.

Предлагаме публикация по тематиката с незначителни съкращения от BBC Capital, основана на научни проучвания.

В известна степен всички знаем, че хората, с които работим, ни мамят. Те не постоянно са в положително въодушевление, не постоянно всичко е в ред, те не постоянно харесват по какъв начин вървят нещата или по какъв начин се оправя със дилемите сътрудник, който е получил покачването, на която сте се надявали.

Но какво да вършим, в случай че ни лъжат освен за настроението си, само че и за по-специфичните и съответни неща, свързани с нашата работа?

Една от аргументите, че измамата е налице и се приема за естествена в избрани специалности е устойчивото мнение, че хората с " еластичен метод " към истината правят по-добра работа.

Отношение към лъжците на работното място

Като цяло, да се лъже на работното място се смята за негативно: в случай че някой е заставен да прибягва до машинация, той явно не се оправя със отговорностите си. Лъжата разяжда колектива, тя е токсична за атмосферата на доверие в екипа.

Въпреки това, съгласно едно скорошно изследване на американските учени Брайън Гуния и Ема Левин, има изключения - в тези специалности, които са ориентирани най-вече към продажбите, а не към клиента.

Някои специалности (например търговията или капиталови банкови услуги) са стандарти за такова отношение (ориентация към резултатите, а не на ползите на клиента). Но би трябвало да се признае, че в търговията има чиновници, които вземат поради ползите на купувачите. А и противоположното, измежду медицинските служащи има такива, които не се интересуват от ползите на пациентите.

Гуния и Левин попитали участниците в тяхното изследване (над 500 студенти по стопанска система и сътрудници по личния състав от Amazon Crowdsourcing Mechanical Turk site) да класират някои специалности, насочени към продажбите, както и хипотетични герои от посочената подготвеност.

Участниците в проучването били помолени да се срещнат с някои от следните сюжети: попълване на отчет за пътните разноски. Някоя си Джули написа, че е платила за такси повече, в сравнение с всъщност; а Джеймс, с цел да завоюва благоволението на своите началници, се преструва, че той, както шефа, е вманиачен по яхтите.

Като цяло, интервюираните считат, че хората, които прибягват до машинация, ще реализиран по-голям триумф в специалностите, насочени към продажбите, и дават на тези хора желание при набиране на личен състав.

Например, 84% от респондентите са избрали лъжци, в случай че работата е обвързвана с продажбите. И назад, 75% избират почтени хора, в случай че работата не е фокусирана върху резултатите от продажбите.

В изследването връзката сред подозрения за податливост към машинация и хипотетична подготвеност, " ние преднамерено интервюирахме студенти от бизнес учебните заведения, тъй като искахме да сме сигурни, че стандартите съществуват в съзнанието на бъдещите финансови и търговски експерти ", изяснява Левин, учител в бизнес колежа на Университета в Чикаго.

Има ли позитивни страни в лъжата на работното място?

В прочут смисъл лъжата е нещо естествено. " Природата е цялостна с машинация ", написа философът Дейвид Ливингстън Смит в книгата си " Защо се лъжем. Еволюционните корени на измамата и подсъзнанието ".

Вирусите подвеждат имунната система на тялото, в което те проникват. Хамелеоните употребяват камуфлаж, с цел да заблудят хищниците.

Хората не са изключение, в това число държанието им на работното място. Например мениджърите, наемащи личен състав, удостоверяват, че съвсем всички претенденти за избрана позиция преувеличават своята подготовка.

В някои специалности, измамата е безусловно нужна (например служители на реда под прикритие). Но и дипломацията в очите на доста хора е синоним на неистини.

Измамата може даже да бъде част от тактиката на цялата компания - да вземем за пример, когато чиновниците на кол-център са инструктирани да се преструват, че се намират в дадена страна - според от предубежденията на клиентите.

Като цяло определението за машинация на работното място е много мъчно да се формулира. Например, в някои области с огромен прочувствено натоварване на чиновниците се предлага да крият възприятията си. Това машинация ли е?

Или друго: бихте ли в действителност желали стюардеса да ви опише за всички рискове от турбуленцията? А барманът - че не ви харесва? Или лекар да признае, че въобще не му се желае да ви лекува.

Някои специалности допускат, че чиновниците да са общителни или грижовни, което неизбежно ще бъде бъде отчасти изкуствено.

Както твърди Левин: " хората имат вяра, че тези, които могат да управляват страстите си, са по-компетентни. " Скриването на същинските страсти постоянно е рационално държание.

Милата дребна неистина

Понякога лъжата за избавяне в дадена обстановка даже наподобява на по-етично държание. " По време на моето изследване открих, че мнозина приветстват и правят оценка потреблението на неистина, в случай че това, както им се коства, ще бъде от изгода ", акцентира Левин.

Например, чиновниците имат вяра, че сътрудниците им не би трябвало да вършат бележки за неща в работата, които не могат да се реализиран, а пациентите с онкологично заболяване ценят подправената вяра доста повече, в сравнение с си мисли лекарят.

Нечестността, употребена да помогнем на другите, така наречен " просоциална " неистина съдържа значим детайл - не се употребява за придобиване на незаслужено преимущество за лични егоистични цели. В такива случаи, се мами от съчувствие или грижа.

Освен това културата и традициите на обществото като цяло могат да повлияят на такова отношение. Както е посочено в някои изследвания, хората от колективистките общества са по-склонни да лъжат, с цел да запазят личността и да защитят хармоничните връзки в групата.

В изследване на Мишел Гелфанд, психолог от Университета на Мериленд, са взели участие над 1500 студенти от осем страни. На тях им е препоръчан бизнес сюжет, в който лъжата може да бъде потребна.

Студенти от по-колективистки страни (Южна Корея и Гърция) избират да мамят по-често от представители на по-индивидуалистични култури (Австралия и Германия). Въпреки това, и едни и другите доста постоянно са прибягвали до машинация.

От друга страна, " ексцентричният метод от време на време допуска отчасти нарушаване на разпоредбите ", разяснява Гелфанд.

Някои изследвания акцентират, че съществува връзка сред творчеството и нечестността, а креативните служащи по-лесно прибягват до машинация за положителното на начинанието.

Трудно е да се пресметна толерантността към лъжата на работното място (а от време на време и нейното насърчаване). Лонг Уан, професор по мениджмънт в Градския университет на Хонконг, акцентира, че " всички организационни или индустриални стандарти, които благоприятстват измамата, постоянно се пазят в загадка, най-малко от необятната общност. "

Но той се съмнява, че такива правила са жизнеспособни: " С течение на времето те се изчезват от практиката. "

Съдбата на някои известни политици е добър образец за големите вреди, нанесени от лъжата при изпълнените на публичните им отговорности.

И по този начин - тази дребна ежедневна неистина, към която ние не се колебаем да прибегнем, дали ни оказва помощ в нашата работа? Най-вероятно не. Но и огромна щета не ни нанася.

Както споделя Левин: " за нас е доста значимо другите хора да имат положителни планове във връзка с нас, само че не ни е толкоз значимо дали освен това приказват единствено истината ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР