Странно е министър-председателят да си сменя през ден мнението заяви

...
Странно е министър-председателят да си сменя през ден мнението заяви
Коментари Харесай

Румен Радев: Странно е министър-председателят да си сменя през ден мнението

Странно е министър-председателят да си сменя през ден мнението съобщи президентът Румен радев и добави, че в петък ще предложения служебния министър председател Димитър Главчев да обсъдят неговите оферти, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Искам да чуя действителните претекстове, които накараха господин Главчев по този начин стремително, без да е работил с тези хора, без да ги познава, внезапно да си смени мнението, уточни още той.  

Президентът Румен Радев посреща на площад „ Св. Александър Невски “ президента на Италианската република Серджо Матарела. Двамата отдадоха респект пред Паметника на Незнайния боец.  

Служебният министър председател Димитър Главчев направи две предложения за смяна в персоналния състав на служебното държавно управление. Той предложи Стефан Димитров да бъде освободен като длъжностен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, както и Георги Тахов да размени Кирил Вътев на поста министър на земеделието и храните. 

Двама министри се освобождават единствено седмица след клетвата на служебния кабинет, което е следващото доказателство за неуспеха на конституционната промяна. В устрема си да наложат цялостен монопол върху властта, партиите, които гласоподаваха измененията в Конституцията в действителност обезсмислиха статута на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства, счита Радев.

“Вече виждате по какъв начин от партийни събрания се раздават разпоредби, по какъв начин се заплашва министър-председателят. Аз доста се надявам господин Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и върху доверието върху изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф. Когато аз отговарях за служебните държавни управления партиите не можеха и да си помислят за сходни вмешателства. За външен министър стана ясно от къде идва заръката, само че кой поръча промяната и на земеделския ”, попита президентът Румен Радев. Той напомни, че земеделският министър персонално е бил показан от Димитър Главчев за оставане в служебния кабинет в дух на последователност и като човек с потвърден мениджърски опит в региона. “Не е ли необичайно министър-председателят да си сменя през ден мнението и обикновено ли е въобще през ден да сменяме по министър. Така объркваме и обществото, и бизнеса, и сътрудниците ”, сподели още той. 

Румен Радев напомни, че към този момент е декларирал, че няма да се бърка в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, само че означи, че ще упорства да си съблюдава обещанието, което е дал – да предложи кабинет, равно далечен от всички партии.

Моят ангажимент остава да не позволи управническа и конституционна рецесия, макар неуместните промени в Конституцията, акцентира президентът. Имам отговорност за опазване на политическо благовъзпитание в този кабинет, добави той и акцентира, че в негов длъжностен кабинет не е назначаван заместник-председател на политическа партия. 

Имаме десетки прелестни дипломати, всички с качества да бъдат министри, тъй че постоянно може да се откри заслужен външен министър, който да отстоява външнополитическия курс на България и нашия блян към пълноценна европейска интеграция, сподели президентът. 

Според него е невероятно в юридически смисъл да има избор на съмнение към служебното държавно управление. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР