Странно е, че предложението за издължаване към фирмите /б.р. строителите

...
Странно е, че предложението за издължаване към фирмите /б.р. строителите
Коментари Харесай

Арх. Шишков: Има изключително тежък проблем

" Странно е, че предлагането за издължаване към компаниите /б.р. строителите на пътища/ беше импортирано в Народното събрание, това е законодателен орган. Прекратявайки договорите ноември месец, ние дадохме опция от това лято да бъдат сключвани нови контракти. Когато бяха изборите и се правеше обединението, всички знаеха какво е положението в Министерство на регионалното развитие. Бяхме дали нашите оферти за продължение на смяната. На всички им беше ясно какво следва. Какво има в Министерство на регионалното развитие, какви са проблемите в пътната поддръжка и да си направи всеки сметка какво би трябвало да направи ", съобщи някогашният зам.-регионален министър арх. Иван Шишков в студиото на " Денят ON AIR ".

Той акцентира, че пътната поддръжка е огромен проблем - освен финансов, само че и това, че няма юридическа формула, по която да бъдат направени новите възлагания.

" Аз не чаках да има такова закъснение. Проблемът идва от това, че има закъснение с 4 месеца, те сложиха всички в един тежък юридически проблем. Лошото е, че мина толкоз време, което слага в тежка неспособност и строителните компании. Те са работили в тази среда, по този начин са били сложени да работят, в този момент не могат да си получат парите. Ние бяхме откровени към тях. Имаше митинги, ние се разбрахме с тях по какъв начин да станат нещата, с цел да продължат по един нов ред. Защото главната им активност е да строят пътища, което значи, че главният им възложител е страната и по тази причина би трябвало да се преценяват с нейните правила ", разяснява зам.-министърът от служебното държавно управление пред Bulgaria ON AIR.

Арх. Шишков напомни, че казусът не е в договорите със строителните компании, а във възлагането.

" На места то десетократно е надвишило рамката на контракта. И става тежък юридически проблем по разплащането. Зад настоящите поправки са стояли съществени поправки, на които единичната цена е доста по-висока ", посочи гостът.

И добави, че е време за разбор кое по какъв начин е изпълнено, кое какъв брой коства действително, освен въз основата на договорите, които са надхвърлили финансовата рамка, а на база осъществената работа и какво следва като действия.

" Има извънредно тежък проблем - някой би трябвало да поеме отговорност по какъв начин ще бъде оценен трудът на тези компании и по-късно заплатен. Те не знаят какви пари да чакат. В момента се споделя, че ще им се платят 50%, само че не от какво. След разбора може да се окаже, че другите 50% не би трябвало да ги получават. За всяка компания, за всеки ремонт е друго. Шаблонът 50% не би трябвало да се поставя просто по този начин. Трябва да се знае всеки ремонт какъв е, какъв брой коства и да бъде изплатен ", предложи някогашният зам.-регионален министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР