Странни по форма плодове, много приличащи на лалета, роди лимоново

...
Странни по форма плодове, много приличащи на лалета, роди лимоново
Коментари Харесай

Пазарджишко лимонче се шашардиса от времето! Вижте какви мутанти роди

Странни по форма плодове, доста наподобяващи на лалета, роди лимоново дърво в Пазарджик. Собственикът на растението Атанас Бояджийски го отглежда към този момент 4 години, брал е най-малко толкоз реколти, само че в никакъв случай не е виждал такива причудливи форми, написа Дарик.

Пазарджиклията е уверен, че това не е особеност или малформация. Няма причина за това - той даже не ги пръска, тъй като похапва лимоните с кората и държи да са безвредни. По тях и по листата няма и вредители, които биха могли да доведат до сходни изкривявания.



Наско изяснява, че през пролетта вади дръвчето навън доста рано. Тази пролет по клоните имало няколко пъпки, " приспали се " за зимата, които със стоплянето се " събудили ". Първите две разцъфтели и дали плодчета с прелюбопитни форми. Те са и " запъртъци ", както се споделя на национален език. Доста по-малки са от останалите, естествени на външен тип. Екзотични са, само че евентуално няма да стават за ястие, споделя притежателят на дръвчето.

Стопанинът не приема този каприз на природата като нещо неповторимо. Припомня, че съвсем всяка година се раждат странни плодове и зеленчуци: двойни череши, картофи и моркови в най-различни " облици ".



Интересна е и историята на самото растение. То било изоставено от съседи на Бояджийски на стълбището, откакто създали ремонт и нямали място за него. Наско го виждал по какъв начин линее, до момента в който останала жива единствено една клонка. Попитал може ли да го прибере, а съседите разрешили. Под положителната му грижа единствено за година дръвчето пуснало млади филизи, раззеленило се и досега се отблагодарява доста добре.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР