Странни неща се случват на българския газов пазар - вместо

...
Странни неща се случват на българския газов пазар - вместо
Коментари Харесай

Булгаргаз продава с 40% по-скъп газ от борсата TTF

Странни неща се случват на българския газов пазар - вместо да заплащат по-малко, както обещаваше служебният кабинет на Румен Радев, към този момент трети месец потребителите тук получават доста по-високи цени по отношение на европейските тържища. Уж се вземат цялостните количества азерски газ на ниската цена, сякаш бяха извършени търгове с " огромни отстъпки " по отношение на нидерландския показател TTF, докладите демонстрират нулеви размери от скъпия газ в " Чирен ", а действително държавният снабдител " Булгаргаз " продава с 40% по-скъпо от това, което е налично на борсата.Ето и обстоятелствата: за месец март е 106.74 лева./мВтч, а на 20 и 21 март фючърсите за идващия месец на нидерландската борса TTF се намалиха до 39 евро или 76.3 лева./мВтч (при спот пазара е същото) - най-ниското равнище от 20 месеца насам. Разликата все още на приготовление на този текст (вторник 21 март) е тъкмо 40%. Средната стойност на TTF от началото на март пък е 46 евро или 90 лева./мВтч, което прави българската цена за месеца с 18.6% по-висока.

Странни неща се случват на българския газов пазар - вместо да заплащат по-малко, както обещаваше служебният кабинет на Румен Радев, към този момент трети месец потребителите тук получават доста по-високи цени по отношение на европейските тържища. Уж се вземат цялостните количества азерски газ на ниската цена, сякаш бяха извършени търгове с " огромни отстъпки " по отношение на нидерландския показател TTF, докладите демонстрират нулеви размери от скъпия газ в " Чирен ", а действително държавният снабдител " Булгаргаз " продава с 40% по-скъпо от това, което е налично на борсата.

Ето и обстоятелствата: за месец март е 106.74 лева./мВтч, а на 20 и 21 март фючърсите за идващия месец на нидерландската борса TTF се намалиха до 39 евро или 76.3 лева./мВтч (при спот пазара е същото) - най-ниското равнище от 20 месеца насам. Разликата все още на приготовление на този текст (вторник 21 март) е тъкмо 40%. Средната стойност на TTF от началото на март пък е 46 евро или 90 лева./мВтч, което прави българската цена за месеца с 18.6% по-висока.

Въпреки тази фрапантна разлика тематиката някак остава отвън политическия фокус, за разлика от предишното лято, когато цените бяха в пъти по-високи от в този момент, само че тези на " Булгаргаз " бяха по-ниски от европейските тържища. Няма и рецензия от работодателските организации за по-високите цени в България по отношение на Европейски Съюз, които есента другояче бяха оповестили, че могат да понесат стойности от 200 лева./мВтч, а в този момент заплащат на половина по-малко.
Реклама
Всъщност забавното е, че, където главен продавач е " Булгаргаз ", цените през целия март са към 90 лева./мВтч или колкото са и борсовите. Което значи, че потребителите на контролирания пазар като семейства, топлофикации и дребни компании са натоварени да заплащат с 18% повече.
Защо се получава по този начин
Формирането на контролираната цена на газа, който продава " Булгаргаз " става по формула и се утвърждава от Комисията за енергийно и водно контролиране. Обяснена най-кратко въпросната формула взима междинната стойност на TTF за предния месец (което образува към 70% от цената на микса), както и цената на азерския газ, който се индексира по отношение на петрола. Ако се употребява газ от хранилището в " Чирен ", неговата цена също влиза в миска.

Предвид това цената на " Булгаргаз " при всички положения би трябвало да е по-ниска от пазарната, само че не е.

В съответния случай с цената за месец март междинната стойност на TTF за предния месец (февруари) е 53.84 евро/мВтч или 105.3 лева./мВтч. Още в края на 2022 година обаче и служебния министър на енергетиката Росен Христов, и изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева оповестиха, че след извършените търгове са контрактувани доставки за 2023 година със " забележителна " отстъпка от борсовата цена. Но даже и такава изобщо да няма то въпросните 105.3 лева./мВтч отново са под избраните за месеца 106.74 лева./мВтч, на които продава " Булгаргаз ".
Борсовата цена на газа се намали до 39 евро за мегаватчас Реклама
Другият съставен елемент - азерския газ, би следвало да не покачва цената на " Булгаргаз ", защото през предходните 6 месеца (от септември 2022 година до февруари 2023-а) петролът непрекъснато върви надолу и приблизително е под 90 $ за барел. За съпоставяне в предходния 6-месечен интервал цената беше 110 $ и тогава се твърдеше, че азерския газ е доста по-евтин.

Количества от " Чирен ", които са купувани предишното лято на доста по-висока цена (около 200 евро/мВтч) пък въобще не се употребяват. Данните демонстрират, че последно от хранилището е черпен природен газ в минимални количества на 16 февруари 2023 година Или казано другояче той не би следвало да взе участие в цената за март.

Официално пояснение на тези диспропорции към този момент липсва. Но един от хипотетичните резултати е, че " Булгаргаз " осъществя положителни облаги като купува по-евтино от пазара и продава по-скъпо на българските консуматори. Дали това е по този начин, ще стане ясно от докладите на сдружението по-късно през тази година.
От началото на тази година от " Чирен " е извличан газ единствено в интервала 30 януари - 16 февраури. Какво следва
След 10 дни КЕВР би трябвало да избрани новата цена на газа за месец април. " Булгаргаз " към този момент подаде планирано заявление за цената от 1 април и то е за 103.08 лева./мВтч - единствено с 3.4% по-ниска от сегашната. Възможно е финалното предложение да е още малко по-ниско, само че пък борсовата стойност на TTF върви към равнища от под 90 лева./мВтч. Което значи, че българските консуматори отново ще заплащат повече от борсовите цени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР