Странна и зловеща болест, чиято причина не се знае и

...
Странна и зловеща болест, чиято причина не се знае и
Коментари Харесай

Как са лекували в миналото - находки в Музея на медицината в Пловдив

Странна и злокобна болест, чиято причина не се знае и до момента, покосява половин милион души в Европа, Северна Америка и Индия от 1917 до 1928 година. Хората се трансформират в неподвижни скулптури и остават по този начин до края на живота си. Encephalitis lethargica (EL) е прочут още като „ спяща болест “. Лечение тогава няма. Както се появява, по този начин заболяването изчезва и след 50-те години не е записана на никое място. Но тогава е било ужасно.

В началото на века Иван Раев е сопотско сираче, което пасе овцете. Лека-полека стига до Истанбул, където го наема за чирак един билкар. Турският врач научава момчето на доста неща и когато то се връща в България, се заселва в село Шипка и лека -полека се прочува като билкар и баяч. Иван Раев лекува и хора, и животни. Тежката неврологична болест върлува. Прави му усещане, че при животните има сходно положение и тогава те търсят избрани билки. Като лудото биле, известно и като беладона. Тази билка към този момент е известна на медицината, това е мощна отрова, която, обаче, е в основата на лекарството Атропин. Иван Раев стартира да опитва с пропорции, употребява други билки, с цел да омекотят страничните дейности на беладоната, прави декокт не с алено вино, което на процедура обеднява състава, а с бяло. Така се резервират и други алкалоиди от растението, а извлекът оказва помощ.
Грозно посягане: Унищожиха част от украсата и осветлението на Коледна елха в Пловдив
Само ден, откакто бяха тържествено запалени светлините й, Коледната елха в пловдивския регион " Западен " стана обект на грозно посегате...



Прилага го първо на една болна жена от Сопот и до сутринта статуята оживява и поисква да се храни. Започва да го ползва и на други заболели, като продължава да го усъвършенства. Лека-полека славата му се разнася, стига и до италианската легация в София, където също има болен от латентен енцефалит човек. Молят за помощ, откакто нищо друго не оказва помощ и...лекарството на Иван Раев свършва работа. Излекуваният член на италианската легация написа писмо до кралица Елена Савойска, майката на кралица Йоана и споделя за новото лекуване. Кралица Елена Савойска кани Иван Раев в Италия. Първоначално той отхвърля да показа рецептата си. За баснословна сума, обаче, скланя и по този начин и други аптекари стартират да вършат лекарството. В Италия строят болница, в която се лекува по неговия способ, прочут и до момента като Cura Bulgara - българското лекуване.

Билкарят-спасител, е почетен със златен медал от кралицата. По- късно Иван Раев се връща в България и умира в Пловдив през 1938-ма година, одеве настанил сина си във Френския лицей и тръгнал с файтон към гарата. Приносът му в тази малко известна, само че смъртоносна зараза, която някои учени отдават на посттравматичния стрес след Първата международна война, не е пропуснат.

Тези дни Музеят на медицината към Медицинския университет - Пловдив получи монографията на италианския академик Пиетро ди Матеи от 1933 година, озаглавена " За по този начин нареченото българско лекуване на епидемиологичен енцефалит ", още едно доказателство за приноса на билкаря.

На националната медицина във към момента младия музей, който съществува едвам от две години, са отдадени две витрини, само че в тази посока има и забавен план за 2022-ра, споделя доцент доктор Георги Томов, шеф на музея. Друго едно лекарство, напълно на билкова основа, е било благословено персонално от Тодор Живков и стартира да се създава през 1961 година. Нарича се " Мараславин " по името на билкарката Мара Славова и е предопределено за лекуване на пародонтоза. У нас към този момент не се предлага, по тази причина пък не престават да го продават и употребяват в някогашните руски републики.

Димитра Лефтерова и Старинен Пловдив - една споделена обич (СНИМКИ)
Преди девет години в Лапидариума в Старинен Пловдив беше посадено дърво от представители на всички етнически общности в Пловдив. Нарече...

Музеят на медицината в Пловдив съдържа редица експонати от най-дълбока античност, само че за някои практики просто не са останали физически артефакти. Като медицината на траките, да вземем за пример. Затова пък има редица писмени свидетелства от древногръцки създатели с тъкмо наименуване на употребяваните билки. Така поражда забавният план, който включва 12 ботанически рисунки на най-популярните лечебни растения, употребявани в древността. Автор е известният с ботаническите си рисунки Георги Пчеларов, а с изключение на в галерия, те ще бъдат показани и в първокласен албум.

Когато ни връхлетя коронавирус епидемията, първото лекарство, което бе нарочено за избавително, бе сегашният хлороквин-препарат против малария. Това е остаряло лекарство, което е прилагано през 30-те години и в България в Маларичната клиника в Пловдив под името елубрин. За страдание, първичните упования за него не се оправдаха, само че в музейната витрина то към този момент има двойно значение. Приносът му в битката против маларията е неоспорим. В музея може да се види по какъв начин е изглеждало.


Друга забавна витрина в Музея на медицината в Пловдив демонстрира остатъци от некропола, открит при разкопките за Голямата базилика. Те датират от 11 век- времето, когато двата пласта на Епископската базилика към този момент са били покрити от пластовете на времето и там са погребвали хора. Сред по-интересните в здравно отношение остатъци усещане прави по този начин нареченият диш - без комплицирана здравна терминология, става дума за заболяване на гръбнака, което наподобява даже с просто око на разтопен восък от разгоряла се свещ. В Средновековието с такова заболяване са можели да се снабдят единствено хора от висшата класа, които са имали богат избор на храна. При простолюдието то не се среща. Намерено е още в мумията на Рамзес II, при членове на семейството на Медичите, измежду монасите от френски манастир, известни с чревоугодничеството си. Днес това заболяване се лекува с интервенция, само че в Средновековието си е било същинско смъртно наказване. Приличните на восък налепи са атакували хранопровода, стеснявали са го до степен да не могат да преглъщат, страданията са били огромни. Сред всички скелети, открити при разкопките на Епископската базилика в Пловдив, единствено един има този белег и, както споделя доц.д-р Томов, останките са провокирали многолюден интерес на профилиран медицински конгрес в Загреб, снимали са го с рентген, с томограф. Очевидно става дума за рядка находка. Днес от това заболяване са застрашени хората с наднормено тегло и болните от диабет.

Във витрината виждаме и една типично професионална болест- изтрити до неразбираемост зъби. Оказва се, че от това са страдали най-вече дърводелци, които са държали в устата си пирони.

При своето основаване Музеят на Медицината към Медицинския университет в Пловдив разполагаше с една дребна стая, през днешния ден му е отделено по-голямо помещение в различен корпус, има и вместилище. Новосъздаващата се колекция се усилва непрестанно, към концепцията има интерес, а наследници на лекарски семейства на драго сърце дават движимости и документи.
Разкриха схеми за подправени документи, има задържани
Пловдивската полицията разкри две схеми за издаване на подправени документи за имунизация против ковид. Според източници на Българска национална телевизия ст...

Последното подаяние е зъболекарски стол от 30-те години от Варна, на него е работила първата арменка - ортодонт в морския град.

Още от ПЛОВДИВ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР