Странна футболна сбирщина от Молдова скъса нервите на Бойко Борисов

...
Странна футболна сбирщина от Молдова скъса нервите на Бойко Борисов
Коментари Харесай

Футболна тайфа на бивши милиционери скъса нервите на Бойко Б...

Странна футболна пасмина от Молдова скъса нервите на Бойко Борисов късно във вторник, когато се играха следващата порция мачове от Шампионската лига. Тимът от Тираспол с гръмкото име " Шериф " хвърли бомбата като удари с 2:1 европейския гранд " Реал " посред Мадрид. Резултатът сигурно е стъжнил вечерта на някогашния министър председател, който е прочут като разпален почитател на " белия балет ". Борисов има почетна членска карта на „ Реал “, връчена му от някогашния президент на отбора Рамон Калдерон през 2007 година. Лидерът на ГЕРБ даже беше почетен посетител в ложата на Олимпийския стадион в Киев за финала на Шампионската лига през май 2018 година, когато кралският клуб надделя " Ливърпул " с 3:1. Борисов има екип на " Реал " с обичания му №13, с който вкарваше голове за " Витоша " (Бистрица), преди да го обзет непотребните килограми и травми.



Мъката за Бойко и милионите фенове на " белия балет " по целия свят стартира още в 25-та минута, когато узбекът Джасурбек Яхшибоев в жанр " Роналдо " засече с глава центриране и направи Куртоа беззащитен. Само година и половина по-рано нападателят риташе за студентски тим в Беларус и даже не мечтаеше за професионален футбол.



Узбекът Яхшибоев наниза страховит гол против " Реал "

През август тази година от Тираспол взеха Яхшибоев под аренда и очевидно не са сбъркали с него. Когато нощес " Реал " изравни от дузпа, осъществена от Карим Бензема, всички чакаха молдовците да отнесат още 2-3 гола и да се приберат с подвита опашка и някой подпис от звездите на кралския клуб, в чиято витрина има 13 шампионски купи на Европа.

Вместо това, в добавеното време на срещата 27-годишният национал на Люксембург Себастиен Тил нанесе страховит шут от границата на наказателното поле и нокаутира домакините пред ужасените погледи на почитателите на именития стадион. Палачът на " Реал " предишния сезон рита без пари в докарания до банкрут съветски отбор " Томбов ", където дори не беше титуляр. Себастиен е наследник на някогашната звезда на Люксембург Серж Тил, а в този момент национали на страната джудже са и братята му Оливие и Венсан.



Тил беше запаса на Люксембург в последния мач на тима против България

В Молдова халфът завоюва първия трофей в кариерата си, като за 7 мача вкара 2 гола и направи 4 асистенции за купата на " Шериф ". До вторник Тил беше най-известен с татуировките си, като на тази на левия прасец е изрисуван самия той с обичания номер 31 до трофея от Шампионската лига.



Другият огромен воин за сензацията от Молдова беше вратарят на " Шериф " Георгиос Атанасиадис, който сложи нов връх в историята на Шампионската лига. По време на срещата 28-годишният грък направи 11 спасявания. Това е най-хубавото достижение за вратар, записвано в мач от същинската фаза на шампионата. Това пък му донесе премията за най-хубав състезател в мача. Намесите му бяха решаващи, тъй като " Реал " господства с 31:4 удара (11:3 в границите на вратата)

Досегашният вратарски връх в лигата се поделяше от Игор Акинфеев (ЦСКА Москва) и Дида (Милан), които имаха по осем спасявания.



Гръцкият вратар отчая нападателите на " Реал "

Атанасиадис, който играе за " Шериф " чартърен от АЕК, не е позволил гол в седем от десетте мача на отбора от Тираспол в Шампионската лига (осем в квалификационните кръгове и два от групите).

Резилът на колоса от Мадрид е изключително позорен, тъй като беше надвит на " Сантяго Бернабеу " от отбор, чиито играчи се правят оценка общо за 13,61 млн. евро. За съпоставяне в " Реал " ритат футболисти за тъкмо 782 милиона евро, което е 60 пъти повече. Най-скъпият им футболист е вратарят Тибо Куртоа, оценен на 75 млн. евро. По 70 млн. евро са Рафаел Варан, Каземиро и Федерико Валверде.

Създаденият през 1997 година отбор на " Шериф " наподобява на пиратска тайфа, в която са събрани 24 чужденци от 18 националности. Треньор е украинецът Юрий Вернидуб, някогашен капитан на съветския " Зенит ".



Треньорът Вернидуб е изключително прочувствен

В тима има по трима представители на Гърция и Бразилия, а по двама са играчите от Колумбия, Мали и Гана. Миналия сезон единственият титуляр с молдовски паспорт беше натурализираният 31-годишен бразилец Енрике Луванор. Той вкара 4 гола в квалификациите, след което отпътува за саудитския " Ал-Таавун ".

Последните попълнения в отбора са 19-годишният полузащитник на Нигер Абдул Момуни и 25-годишният нападател от Гана Басит Халид.

Преди да сътвори сензацията против " Реал ", молдовският първенец взе скалпа на цялостния с бразилци тим на " Шахтьор " (Донецк). Сега наред е и третият отбор от групата " Интер ", където надали са спокойни преди мача с чудото от Тираспол.

" Шериф " е 19-кратен първенец на Молдова, само че играе в Тираспол - столицата на Приднестровската молдовска република (ПМР), която към този момент 30 години не се признава за част от Молдова и упорства за присъединение към Русия. Половината й население има съветски паспорти, на територията ѝ работят съветските закони, а съветският трибагреник е публично приет за втори държавен байрак.

Собственик на " Шериф " е едноименната корпорация. Тя е основана през 1993 година от двама полицаи, някогашни сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - старшият прокурист по престъпните следствия в Тираспол Виктор Гушан и началникът на престъпен отдел Иля Камзалий. Оттам идват името на компанията и логотипът, напомнящ шерифска значка.

Гушан, който е заплетен в серия престъпни истории, оцеля по знамение при атентат през 1993 година, когато мерцедесът му е взривен в центъра на Тираспол, а тримата му спътници умират.



Бившият полицай Гушан през днешния ден е олигарх милиардер

Холдингът " Шериф " обезпечава над 50% от данъчните приходи в бюджета на ПМР, управлява към 60% от стопанската система на републиката, финансира ръководещата партия " Обновление ", а президентът Вадим Красноселски се счита за изключително непосредствен на притежателите.

Първият бизнес на " Шериф " е обвързван с изкупуване на цветни метали и изнасянето им в Германия и Турция. После след същинска гангстерска война овладяват и бизнеса с а цигари и алкохол. През 1996 година компанията отваря верига магазини, която в този момент се състои от 27 супермаркета и е монополист в Приднестровието (единственият съперник - украинската мрежа " Фуршет ", има в ПМР единствено един магазин).

В идващите години в холдинга влизат телекомпания, верига бензиностанции, най-голямата банка в републиката, продоволствени бази, строителна компания, казино, рибовъден комплекс, най-големият в страната автосалон.

Двамата някогашни ченгета вършат огромния удар през 2002 година, когато държавното управление на Приднестровието разгласи за приватизация 200 държавни предприятия с насъбрани задължения. Така за смешни пари " Шериф " поставя ръка на монополния мобилен оператор и единствения в ПМР интернет снабдител, текстилния комбинат " Тиротекс ", най-големия в републиката цех за алкохолни питиета KVINT, селскостопански предприятия и хлебозаводи.

През 2019 година американското списание Foreign Policy упрекна " Шериф " в контрабанда на артикули в страните от Евросъюза, като единствено вкараните на черно цигари са 250 млн. кутии годишно.

За стила във футбола на клубния необут Виктор Гушан споделя някогашният румънски халф на отбора Флорин Мотроч. " Беше отмора на мача, губехме против някакъв тим в резултата - описа той пред румънското радио GSP. - Гушан влезе в съблекалнята, хвърли на пода граната и излезе. Всички онемяхме от смут, само че гранатата не се взриви. След 2-3 минути той се върна и ни сподели: " Ако не изравните, след мача гранатата ще е същинска. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР