Страните трябва да решават граничните спорове, преди да се присъединят

...
Страните трябва да решават граничните спорове, преди да се присъединят
Коментари Харесай

Раздорът на отношенията между Словения и Хърватия са в морето

Страните би трябвало да вземат решение граничните разногласия, преди да се причислят към Европейския съюз , Словения и Хърватия обаче не съумяват и този неуспех продължава да ги преследва.

От 29 декември 2017 година в северната част на Адриатика, дребни полицейски патрули се разминават заплашително в залива Пиран, където двете страни оспорват общата си морска граница , оповестява The Economist.

Националисти и в двете страни желаят да не се отстъпва нито един сантиметър. Полицейски кораби заплашват да се удрят един в различен. Каквото и да се случва, този спор служи като увещание, че участието в Европейски Съюз не подсигурява изцяло координиране и рационално решение на гранични проблеми, а в последна сметка това не са Голанските възвишения.

Когато Югославия стартира да се разделя през 1991 година (годината, в която Словения и Хърватия афишират независимост) тогавашната Европейска общественост основава арбитражна комисия. Тя постановява, че границите на съставните републики на Югославия би трябвало да бъдат национални граници на новите самостоятелни страни.

Но до момента в който външните граници на Югославия са ясни, границите на републиките не постоянно са такива . Има доста места, където точното им местонахождение не е ясно и в никакъв случай преди този момент не е било от голяма важност. За самостоятелна Словения обаче местоположението на морската граница сред Хърватия и Италия е от изключително значение. Тя дефинира достъпа на Словения от крайбрежните води до интернационалните води, които се намират в Адриатическо море.

 Европейски Съюз предизвести Хърватия да не отваря още веднъж кутията на Пандора на Балканите
Европейски Съюз предизвести Хърватия да не отваря още веднъж кутията на Пандора на Балканите

Това може да засегне европейската вероятност на страните от Западните Балкани

След като се причислява към Европейски Съюз през 2004 година, Словения блокира присъединението на Хърватия в опит да принуди съседката си да одобри разнообразни оферти за граници.

През 2009 година Словения подвигна своето несъгласие, защото и двете страни се споразумяха за арбитраж (и Хърватия се причисли към съюза през 2013 г.). Но през 2015 година след приключване на детайлности от диалозите сред словенски държавен юрист и словенски арбитър в арбитражната комисия, Хърватия изостави процеса.

Независимо от това, трибуналът продължи работата си и изнесе решенията си през юни 2017 година за 29 острова и морската граница. Въпреки неналичието на присъединяване на хърватите, арбитражът дава на двете страни шест месеца да изпълнят решенията, интервал, който завърши на 29 декември 2017 година

Несъгласието е най-забележимо в залива Пиран, който по-рано е разграничен на половина от морската граница. Трибуналът дава на словенците 80% от залива, а държавното управление им е заплашило да глобява хърватски риболовци. Със едва хърватско държавно управление сега и с идни избори в Словения, договорка е малко евентуална.

Хърватия също по този начин има гранични разногласия с Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. На 8 януари ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че няма да повтаря още веднъж грешката, която е направена със Словения и Хърватия, и да се разреши присъединението на страни с нерешени гранични въпроси.

А разрешаването на тези балкански различия няма да е елементарно . Националистите от всички тези страни ще охраняват всеки сантиметър от блата и скалите, които се издигат от морето.

Като се опира на тези парадокси, чешки жител разгласи самостоятелната страна Либерленд в оспорвано парче земя на хърватско-сръбската граница. Също по този начин, Европейски Съюз отхвърля да разреши безвизово пътешестване до останалата част от Европа на 1,8 милионно Косово , частично и тъй като тяхното държавно управление не желае да ратифицира съглашение за границата с Черна гора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР