Страните трябва да разширят производството на соларни (слънчеви) панели в

...
Страните трябва да разширят производството на соларни (слънчеви) панели в
Коментари Харесай

МАЕ: Глобалните вериги на доставки на соларни панели са прекалено концентрирани в Китай

Страните би трябвало да разширят производството на слънчеви (слънчеви) панели в съпоставяне със сегашната съсредоточена база за тяхното произвеждане в Китай, с цел да подсигуряват сигурни доставки и да реализират задачите за понижаване на затоплящите планетата въглеродни излъчвания, съобщи в четвъртък Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от Ройтерс и БНР.

Според нов отчет на МАЕ светът би трябвало да удвои до 2030 година настоящия си потенциал за произвеждане на " основните градивни детайли " за слънчеви панели, а точно: полисилиций, така наречен силициеви (соларни) вафли, кафези за слънчеви панели и други модули.

Отчасти с помощта на китайските вложения, слънчевата фотоволтаична технология, която преобразува слънчевата светлина в електричество, се трансформира в най-евтиния метод за генериране на сила в доста елементи по света.

През 2021 година Китай беше център на 79% от индустриалния потенциал за полисилиций, означи МАЕ, допълвайки, че цели 42% от това произвеждане се намират в провинция Синдзян, където най-големият цех в страната съставлява самичък по себе си 14% от международния индустриален потенциал.

" Подобно равнище на централизация във всяка една световна верига на доставки би представлявало забележителна накърнимост “, сподели през Ройтерс изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.

В отчета на МАЕ се показва, че скоро Китай ще създава съвсем 95% от международния полисилиций, слитъците и пластините по-надолу по веригата за основаване на цената.

" Ако има пожар или естествено злополучие, това може да има последствия за световния преход към чиста сила във връзка с повишение на цените и даже за съществуването на слънчева фотоволтаична сила, като предлагаме на държавните управления по света да прегледат този риск и даже да го понижат посредством диверсификация и предприемане на нужните ограничения, ", уточни Фатих Бирол.

Под напън да понижи зависимостта от вноса на съветски газ, Европейският съюз даде обещание да направи " всичко належащо ", с цел да възвърне европейския потенциал за произвеждане на части за слънчеви съоръжения.

Европейските страни имат капацитета да създават частите за такива съоръжения по способи, при които се отделя по-малко въглерод, с помощта на високия дял на нуклеарни и възобновими енергийни източници в техните енергийни смеси, се споделя още в отчета на МАЕ.

Въпреки организацията отбелязва, че сега единствено Швеция има задоволително ниски цени на промишлената сила, с цел да създава конкурентно артикули като силициеви (соларни) вафли.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР