Страните от Западните Балкани се превръщат за ЕС в партньори

...
Страните от Западните Балкани се превръщат за ЕС в партньори
Коментари Харесай

Западните Балкани стават партньори на ЕС по въпросите на сигурността

Страните от Западните Балкани се трансформират за Европейски Съюз в сътрудници по въпросите на сигурността, до момента в който по-рано те бяха обсъждани единствено като огнище на неустойчивост, е декларирала висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини при идването си на второто работно съвещание на двудневната неофициална среща на министрите на защитата на Европейски Съюз във Виена, заяви ТАСС.

Могерини е споделила още, че " взаимно с НАТО обсъждаме по какъв начин да задълбочим съдействието си по въпросите на сигурността в района ".

Австрия, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз, е поканила министрите на защитата на страните от Западните Балкани на 26 септември в Грац, с цел да обсъдят обстановката със сигурността в района, е съобщил австрийският министър на защитата Марио Кунасек. Според него на вчерашното съвещание на европейските министри на защитата са били разисквани съответни ограничения за подсилване на сигурността в Западните Балкани.

" За мен е изключително радостно, че изразихме подготвеност да намерим личен стратегически формат за разговора с тези страни, да приказваме с тях, а не за тях ", е коментирал Кунасек.

Във Виена се организира и неофициална среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз, на която са поканени и представители на страните кандидатки - Македония, Сърбия, Черна гора, Турция и Албания. Европейският съюз няма да бъде пълностоен, до момента в който страните от Западните Балкани не се причислят към него, е декларирала в сряда Могерини, представена от ТАСС. В наш интерес е да оставяме вратата отворена, е споделила Могерини, отбелязвайки, че австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз поддържа политиката на Брюксел във връзка с Западните Балкани.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР