Страните от НАТО са изправени пред проблеми с намирането на

...
Страните от НАТО са изправени пред проблеми с намирането на
Коментари Харесай

FT: НАТО не може да намеи достатъчно системи за противовъздушна отбрана за нуждите на Киев

Страните от НАТО са изправени пред проблеми с намирането на задоволително системи за противовъздушна защита, които да отговорят на потребностите на Украйна. Това заяви Financial Times в сряда, базирайки се на неназовани западни чиновници.

" Страните към този момент са дали някои системи за противовъздушна защита, само че няма задоволително индустриален потенциал ", сподели един от събеседниците.

Той добави, че редица страни от НАТО са се сблъскали със закъснение на доставките на системи за противовъздушна защита за личните си потребности в продължение на няколко години.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг съобщи по-рано, че въпросът за снабдяването на Украйна с съвременни системи за противовъздушна защита и ракети за тях ще бъде една от главните тематики на срещата на министрите на защитата на НАТО.

Във вторник Германия съобщи на Украйна първата от четирите системи за противовъздушна защита IRIS-T SLM, обещани от Берлин.

 

С това Федералната република дава най-модерната си и по принцип най-скъпата система за противовъздушна защита на държавното управление в Киев. С помощта на тази управляема ракета изтребители като Eurofighter могат да нападат други самолети или даже ракети. Тъй като оръжието търси и наблюдава задачата си независимо, без да се постанова водачът да го ръководи, всеки аероплан може да стреля с него на практика от прикритие.

Системата може да смъква от земята изтребители, хеликоптери, безпилотни самолети и управляеми ракети, като се изключи балистичните, на разстояние до 40 километра. Освен това е относително гъвкава, защото може да се транспортира и инсталира на доста типове транспортни средства с относителна лекост.

Първоначално Германия ще даде на Киев четири системи от този наземно основан вид Iris-T, всяка на стойност 140 млн. евро, а финансирането на още три е обезпечено.

 Една от тези системи може да отбрани междинен по величина град като Нюрнберг или Хановер. Iris-T SLM може да обстрелва цели на оптималната височина 20 километра и с обхват 40 километра. По този метод върху огромна повърхност се разпъва самобитен предпазен чадър.

 

„ По-специално наземната противовъздушна защита е способна да пази непрекъснато пространствата за дълъг интервал от време ", написа производителят. Тази отбрана е нужна: Съвсем неотдавна Русия още веднъж усили масираните си набези против украински градове.

Украинските бойци към този момент са минали образование за работа с тази оръжейна система в Германия. Германски компании пък поеха техническата поддръжка. Специалистите от военновъздушните сили са се погрижили за тактическото образование.

 

Координаторът по стратегическите връзки в Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби също по този начин заяви, че американските управляващи чакат да предадат първите две зенитно-ракетни системи NASAMS на Киев " в най-близко бъдеще ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР