Страните от НАТО единодушно подкрепят удара по Сирия Поптодорова: Имало

...
Страните от НАТО единодушно подкрепят удара по Сирия Поптодорова: Имало
Коментари Харесай

Доналд Тръмп: Може да ударим пак

Страните от НАТО единомислещо поддържат удара по Сирия Поптодорова: Имало е загадка сделка за удара в Сирия

Американският президент Доналд Тръмп предизвести сирийското държавно управление, че Съединени американски щати са подготвени да ударят страната на Башар Асад още веднъж, в случай че има нови офанзиви с химическо оръжие в Сирия, заяви Военновъздушни сили, представена от vesti.bg.

Предупреждението идва откакто Съединени американски щати, Англия и Франция поразиха с ракети три сирийски обекта в отговор на хипотетичната офанзива с химическо оръжие в град Дума на 7 април. Сирийското държавно управление изрично отхвърля да е употребило химическо оръжие и твърди, че химическата офанзива е измислена от бунтовниците.

Атаката на съдружниците съставлява най-значителното нахлуване против държавното управление на Асад от западните сили за седемте години революция в Сирия.

В същото време кореспондентът на NOVA в Съединени американски щати дефинира реакциите в страната след въздушните удари над Сирия като „ предостатъчно спокойни “. „ След „ бомбастичните ” известия в обществената мрежа Туитър на Доналд Тръмп, в които той изглеждаше, че се заяжда освен със Сирия и Башар Асад, а и с Русия и Путин, това породи напрежение, че импулсивният президент с големи вътрешни проблеми може да вземе по-крайно решение за изострен спор в Сирия, който да ескалира връзките с Русия “, разяснява Дараков.

„ Тази доста прецизна въздушна акция, без нито една жертва, обаче демонстрира, както написа и самият Tръмп в Туиър, че „ задачата е изпълнена “, сподели още той.

Дараков акцентира: „ Остават обаче рецензиите, че Съединени американски щати, както при президента Обама, по този начин и в този момент при президента Тръмп, нямат ясна тактика за Сирия, както и проект по какъв начин да не се разреши „ Ислямска страна “ да се популяризира на територията на страната “.

Фокусът ще бъде върху град дума и визитата на инспекторите от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО). Сирия заяви, че е посрещнала представителите на ОЗХО в Дамаск в събота и улеснява визитата на мястото на хипотетичната химическа офанзива.

Сирийската войска осведоми в събота, че Източна Гута, където се намира град Дума, е освободен от последните бунтовници и още веднъж е под контрола на армията.

Страните, направили ударите против Сирия,

Франция, Съединени американски щати и Англия, показаха в събота на 12-те си сътрудници в Секретен сътрудник на Организация на обединените нации план за резолюция за Сирия,

включваща основаването на нов механизъм за следствие на използването на химическо оръжие, оповестиха дипломатически източници, представени от Франс прес. Преговорите по текста, редактиран от Франция, стартират в понеделник. Дата за гласоподаване още не е избрана, тъй като Париж желае да даде време за „ същински договаряния “, съгласно източниците.

За първи път в Съвета се предлага текст, сплотяващ химически, филантропичен и политически аспект на уреждането на седемгодишния спор. Проектът беше публикуван измежду членовете на Съвета по-малко от 24 часа след ракетните удари.

Текстът, с който Агенция Франс Прес разполага, осъжда най-категорично всички случаи на приложимост на химическо оръжие в Сирия,

изключително офанзивата на 7 април в Дума, и планува основаването на самостоятелен механизъм за следствие и изтъкване на виновните „ въз основа на правилата на безпристрастност и професионализъм “. Той изисква също по този начин Сирия да сътрудничи напълно на ОЗХО.

По отношение на филантропичната помощ планът приканва да бъде открито „ трайно преустановяване на огъня “ и всички страни членки да употребяват въздействието си за неговото използване. Текстът изисква „ филантропичен достъп без ограничавания “ в цяла Сирия и опцията за „ медицински евакуации при положение на нужда “.

В политическия аспект планът изисква „ сирийските управляващи да се включат в междусирийски договаряния добросъвестно, градивно и без предварителни условия “, продължавайки последните полемики от 3 март в Женева. Тези договаряния, които в този момент са в мъртва точка, би трябвало да обиден ръководството, конституционния въпрос, изборите, контратероризма и ограниченията за доверие. Накрая текстът задължава генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да рапортува за осъществяването в 15-дневен период след приемането му.

Секретен сътрудник отхвърли в събота съветската проекторезолюция, призоваваща за наказание на „ експанзията “ на Съединени американски щати, Англия и Франция

против Сирия – избор, отразяващ поддръжката за съюзническите удари по химически обекти. Но вотът в края на незабавното съвещание, свикано от Русия, също по този начин още веднъж показва парализата на най-могъщия орган на международната организация в оправянето със сирийския спор, отбелязва АП.

Само две страни поддържаха Русия - Китай и Боливия. Осем страни членки гласоподаваха срещу съветския план – Съединени американски щати, Англия, Франция, Англия, Холандия, Швеция, Кувейт, Полша и Кот Д`Ивоар. Четири страни се въздържаха – Етиопия, Казахстан, Екваториална Гвинея и Перу. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР