Страните от Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО гласува

...
Страните от Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО гласува
Коментари Харесай

ЮНЕСКО подкрепи правителството за Пирин, може да се разширява ски инфраструктурата

Страните от Комитета за международното естествено завещание към ЮНЕСКО гласоподава в цялостен консенсус показаната от страната ни позиция за запазване на Национален парк " Пирин " по време на 42-то съвещание на комитета в Бахрейн. Това заяви държавната пресслужба.

Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се извършва решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия проект за ръководство (бел. ред. - признат в края на декември, 2017 година). Според държавното управление такава оценка не се изисква от европейското и българско законодателство и процедурата по оценяване би блокирала развиването на района за десетилетия напред.
В рамките на три дни българската делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов, организира редица срещи с Международния съюз за отбрана на природата и делегациите на всички останали държави-членки на Комитета, които гласоподаваха с единогласие препоръчаните редакции, оповестиха от Министерски съвет.
Според признатото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширението на ски инфраструктурата в Национален парк " Пирин " към този момент е разрешено и изисква българската страна да се придържа прецизно към законовите процедури по приемането на капиталови оферти, тъй че да не се повреди цената на обекта. С други думи - екологична оценка ще се прави единствено за съответни капиталови планове.
В предходното проекторешение на ЮНЕСКО се споделяше, че българското държавно управление не би трябвало да ползва измененията от декември 2017 година в настоящия проект за ръководство на Национален парк Пирин, до момента в който той не мине екологична оценка (ЕО). Припомняме, че тези промени разрешиха пояснение и опция за застрояване до 48% от територията на парка, въпреки че държавното управление е изрично, че става въпрос за застрояване на едвам 2,6% от парка и то само за спортна и съпътстваща я инфраструктура . В проекторешението на ЮНЕСКО се искаше да се направи цялостна екологична оценка на плана за нов проект за ръководство на Национален парк Пирин и се приветства решението на Върховния административен съд от от май 2018 година, което също изисква това. Българското държавно управление би трябвало да показа екологичната оценка на проекта за инспекция от страна на ЮНЕСКО, когато тя стане подготвена.
Новото проекторешение е напълно друго. Съгласно него измененията в проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " няма да бъдат спирани и промененият проект няма да минава Европейска общност. На Европейска общност ще се подлагат единствено следващи капиталови оферти, които биха станали вероятни поради измененията в проекта за ръководство. Дава се на българското държавно управление период чак до юни 2020 година да рапортува какви ограничения е взело, а не още на идващото съвещание на Комитета на ЮНЕСКО през 2019 година.
" Залогът е толкоз огромен, че явно българското държавно управление си е разрешило да да стартира политическа игра на доста високо дипломатическо равнище със страни отвън Европейския съюз с очевидното предпочитание да разреши на скрити зад офшорни компании стопански ползи да застроят Национален парк Пирин ", написа в своя позиция " За да остане природа в България ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР