Страните от Г-7 създадоха постоянна кръгла маса във връзка с

...
Страните от Г-7 създадоха постоянна кръгла маса във връзка с
Коментари Харесай

Страните от Г-7 учредиха "постоянна кръгла маса" за атаките срещу търговски кораби в Червено море

Страните от Г-7 сътвориха " непрекъсната кръгла маса " по отношение на нападенията на йеменските бунтовници хуси против търговски кораби в Червено море, заяви през днешния ден италианският министър на превоза Матео Салвини, чиято страна е ръководител на групата тази година, съобщи Франс прес.

" Дадохме зелена светлина за основаването на непрекъсната кръгла маса ", съобщи Матео Салвини на конференция след приключилата през днешния ден тридневна среща с сътрудниците му от групата в Милано, Северна Италия.

" Така не се нуждаем от още други публични срещи, защото при незабавна нужда можем да беседваме и по телефона ", сподели Салвини, като акцентира, че офанзивите в Червено море съставляват сериозен стопански проблем.

Заради рисковете при прекосяването през Червено море " преходите през африканския континент са се нараснали със 130%, като времето за постигане на крайната дестинация се е удължило с минимум 10 дни ", което покачва разноските за транспорт на контейнери, означи той и добави: " Проблемът е, че тези разноски се трансферират върху потребителите ".

В заключителното изказване от срещата, Г-7 прикани хусите да прекратят неотложно нападенията против търговски кораби, а Иран - да се въздържа да оказва поддръжка на хесите и да не позволява такива набези.

От началото на войната през октомври 2023 година сред Израел и палестинското придвижване " Хамас " в линията Газа йеменските хуси, които настояват, че дейностите им са израз на взаимност с палестинците в Газа, направиха десетки набези против търговски кораби в Червено море и Аденския залив, възпрепятствайки международната морска търговия в този стратегически регион.

Атаките доведоха до скок в разноските за застраховки на корабите, преминаващи през Червено море, и принудиха голям брой корабни компании да избират доста по-дългия преход към южния завършек на африканския континент.

Вашингтон - основният съдружник на Израел - сътвори през декември предходната година многонационална коалиция " за отбрана " на морския трафик, само че не съумя да спре нападенията, напомня Агенция Франс Прес.

Освен Италия в Г-7 влизат също Съединени американски щати, Канада, Англия, Франция, Германия и Япония.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР