Страните от Г-7 призовават Русия незабавно да изтегли войските си

...
Страните от Г-7 призовават Русия незабавно да изтегли войските си
Коментари Харесай

Г-7 ще търси лична отговорност от Путин за инвазията в Украйна

Страните от Г-7 приканват Русия неотложно да изтегли войските си от Украйна и да сътвори спомагателни филантропични коридори там. Германският канцлер Олаф Шолц съобщи това на конференция в Брюксел след срещата на водачите на Г-7.

" Призоваваме съветския президент най-сетне да се споразумее за преустановяване на огъня и да сътвори филантропични коридори за доставяне и евакуация на цивилни жители ", сподели той. " Трябва съветските войски да се изтеглят от Украйна ", добави Шолц.

Страните от Групата на седемте се споразумяха да правят непрекъснат обзор на глобите против Русия и са подготвени да одобряват нови ограничавания, в случай че е належащо.

" Днес поехме ангажимент да използван напълно глобите. Те работят и към този момент имат мощно краткосрочно влияние ", съобщи той. " Обединени сме и към мнението, че при нужда ще отговорим с нови наказания ", сподели канцлерът.

В изказване на Г-7 се споделя, че интернационалните организации не могат да вършат бизнес с Русия, както до момента.

" Международните организации и многостранните конгреси не би трябвало повече да реализират активността си с Русия, както нормално. Ще работим в тясно съдействие с нашите сътрудници, с цел да действаме съответно въз основа на общите ползи и разпоредбите и нормите на съответните институции ", се споделя в заключителното изказване на срещата на върха на Г-7.

Съединени американски щати чакат страните от Г-7 да попречват преводите със злато на Русия, с цел да поддържат обменния курс на рублата. Страните от Групата на седемте се споразумяха да координират дейностите, ориентирани към попречване на заобикалянето на глобите, наложени на Русия, в това число по отношение на преводите на Централната банка със злато.

" Подчертаваме готовността си да създадем тежки последствия за Русия, в това число посредством цялостното използване на икономическите и финансовите ограничения, които към този момент сме наложили ", се споделя в текста. " Възлагаме на виновните министри да наблюдават за цялостното използване на глобите и да координират реакциите, свързани с ограниченията за облекчение на глобите, в това число във връзка с покупко-продажбите със злато, осъществявани от Централната банка на Русия ", се акцентира в изказването. " Оставаме в подготвеност да използван спомагателни ограничения, в случай че е належащо, като продължаваме да действаме по обединен метод ", прибавиха още водачите на Г-7.

Отбелязва се също по този начин, че страните от Г-7, които наблюдават за спазването на глобите против Русия, се пробват да не навредят на търговията със селскостопански артикули, защото се надяват да предотвратят международна продоволствена рецесия. Според версията, представена в документа, " натискът върху международната продоволствена сигурност се е нараснал " след началото на интервенцията на Русия в Украйна. " Напомняме, че използването на нашите наказания против Русия е съобразено с нуждата да се избегнат вреди за международната търговия със селскостопански артикули ", се споделя в изказването. „ Продължаваме да следим обстановката от близко и да вършим всичко належащо, с цел да предотвратим и да реагираме на задълбочаващата се рецесия в региона на продоволствената сигурност “.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи още, че договорите за доставка на газ плануват заплащане в долари или евро.

Не е изключено новата среща на върха на Г-7 да се състои преди плануваната среща в края на юни, сподели още той.

Страните от Г-7 се обърнаха също към Беларус да се въздържа от потребление на въоръжените си сили против Украйна.

Лидерите на Групата на седемте индустриализирани страни предизвестиха Русия да не употребява биологични, химически или нуклеарни оръжия във войната си с Украйна, се споделя в изказване, оповестено след диалозите в Брюксел.

" Предупреждаваме за всяка опасност от потребление на химически, биологични и нуклеарни оръжия или свързани с тях материали ", се споделя в взаимното изказване на водачите, оповестено от Германия.

Всички страни са подготвени да одобряват бежанци от Украйна, обявиха те.

По отношение на енергетиката водачите приканиха страните производителки на петрол и газ да работят отговорно и да усилят доставките на интернационалните пазари, като прибавиха, че ОПЕК играе роля в това. Те също по този начин обявиха, че ще заобикалят забрани за експорт на храни.

„ Западът усеща въздействието на спора в Украйна върху цените на силата и храните “, съобщи Шолц.

Групата на седемте страни (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ) прикани Русия да даде на Международната организация за атомна сила (МААЕ) достъп до нуклеарните уреди в Украйна и безконтролен надзор върху тях от страна на управляващите в Киев.

" Русия би трябвало да съблюдава интернационалните си отговорности и да се въздържа от всевъзможни дейности, които заплашват нуклеарните уреди, да разреши на украинските управляващи безконтролен надзор върху тях и да обезпечи цялостен достъп и съдействие с Международната организация за атомна сила ", се споделя в изказване, оповестено след срещата на върха на Г-7.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че каналите за диалози с Русия би трябвало да бъдат непокътнати, с цел да се реализира деескалация в Украйна.

" Нашата тактика е да създадем всичко допустимо за деескалация и неотложно преустановяване на спора посредством поддръжка за Украйна, наказания и полемики, които водим с съветския президент Владимир Путин ", съобщи Макрон на конференция.

Той счита, че светът е на ръба на невиждана продоволствена рецесия. Френският президент също по този начин съобщи, че френските компании сами вземат решение дали да продължат или да преустановят активността си в Русия.

" В момента навлизаме в невиждана продоволствена рецесия ", съобщи френският водач, като напомни, че " Русия и Украйна са огромни производители на селскостопанска продукция ". Макрон означи особената продоволствена накърнимост на Магреба, Африка и Близкия изток.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи на срещата на Г-7, че съществува " действителна " опасност Москва да употребява химически оръжия в Украйна, като упрекна Русия, че към този момент е употребила фосфорни бомби против цивилни в страната.

" Заплахата от пълномащабно потребление на химически оръжия от страна на Русия на територията на Украйна е действителна ", съобщи Зеленски по видеовръзка на срещата на върха на Г-7 в Брюксел, като добави, че Киев разполага с информация, че съветските войски " са употребявали фосфорни бомби против мирни хора в Украйна ".

Володимир Зеленски прикани Г-7 да взе участие в основаването на нова система от гаранции за сигурността на Украйна и да лиши Русия от опцията да употребява GPS.

" Участвайте в основаването на нова система от гаранции за сигурността на Украйна, ефикасни гаранции, които могат да спрат всеки агресор за 24 часа ", съобщи Зеленски в апел към представителите на Г-7.

Той също по този начин прикани за нови наказания против Русия на седмична база. " Трябва да наложим цялостно ембарго върху търговията с Русия, да я лишим от опцията да употребява GPS... Руските банки би трябвало да бъдат изцяло блокирани от международната финансова система ", сподели Зеленски.

Той прикани също за помощ на Украйна с оръжие и за присъединяване във възобновяване на страната му.

Групата на седемте най-индустриализирани страни съобщи, че ще направи всичко допустимо, с цел да потърси персонална отговорност от съветския президент Владимир Путин и неговите поддръжници за нашествието в Украйна.

" Няма да пожалим никакви старания, с цел да потърсим отговорност за дейностите на президента Путин и архитектите и поддръжниците на тази експанзия, в това число режима на Лукашенко в Беларус ", се споделя в изказване на Г-7 след срещата на върха в Брюксел. " За тази цел ще продължим да работим дружно, дружно с нашите съдружници и сътрудници по света. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР