Страните от Г-20 се споразумяха да увеличат чистата енергия, но не постигнаха споразумение за постепенно премахване на изкопаемите горива

...
Лидерите на Г-20 се споразумяха да утроят възобновяемата енергия и
Коментари Харесай

Лидерите на Г-20 се споразумяха да утроят възобновяемата енергия и да се опитат да увеличат средствата за изменението на климата- свързани бедствия, но запази статуквото по отношение на постепенното премахване на въглищата, отделящи въглерод

От SIBI ARASU Associated Press, 9 септември 2023 г., 11:33 ч.

НОВО ДЕЛХИ -- Лидерите на Г-20 се съгласиха в събота да утроят възобновяемата енергия и да се опитат да увеличат средствата за бедствия, свързани с изменението на климата, но запазиха статуквото по отношение на постепенното премахване на въглищата, отделящи въглерод.

На пресконференция малко след като лидерите на Групата на 20-те от най-големите икономики в света - които също отделят 80% от всички затоплящи планетата газове - обявиха споразумението , Амитабх Кант, високопоставен служител на индийското правителство, водещ някои от преговорите на Г-20, го нарече „вероятно най-жизненият, динамичен и амбициозен документ относно действията в областта на климата.“

Докато повечето експерти по климата и енергетиката не бяха толкова бурни, те се съгласиха, че лидерите на Г-20 са отправили силно послание относно действията в областта на климата, въпреки че светът е свидетел на все по-чести природни бедствия като екстремни горещини.

Дори на последната среща на министрите на климата от Г-20 преди срещата на върха, разногласията останаха.

Глобални лидери и експерти по климата казват, че декларацията е до голяма степен придвижиха разговора напред, като подготвиха сцената за амбициозно споразумение за климата, когато се срещнат на глобалната климатична конференция, COP28, в Дубай по-късно тази година.

„На тези 20 държави се падат 80% от глобалните емисии, така че тази декларация изпраща мощен сигнал за напредък в областта на климата“, каза Султан ал Джабер, който ще председателства срещата на върха за климата в Дубай.

Някои активисти за климата казаха, че може да се направи повече.

„Докато Ангажиментът на Г-20 към целите за възобновяема енергия е похвален, той заобикаля първопричината – нашата глобална зависимост от изкопаеми горива“, каза Харджиет Сингх от Climate Action Network International.

Според според доклад на Global Energy Monitor, организация, която проследява различни енергийни проекти по света, страните от Г-20 са дом на 93% от глобалните работещи въглищни електроцентрали и 88% от новите предложени въглищни електроцентрали, които нямат въглерод технологии за улавяне.

"Крайно време е богатите нации в тази група да дадат пример, да превърнат обещанията си в действия и да помогнат за изграждането на по-зелено и по-справедливо бъдеще за всички“, каза Сингх, който следи международните преговори за климата повече от две десетилетия.

За първи път страните от Г-20 се договориха за количествата, необходими за преминаване към чиста енергия. В документа се посочва, че до 2030 г. развиващите се страни са необходими 5,9 трилиона долара, за да постигнат целите си в областта на климата. Ще са необходими допълнителни 4 трилиона долара всяка година до края на десетилетието, ако развиващите се страни искат да достигнат нетни нулеви емисии до 2050 г., се казва в него.

„Тази G20 е видяла много първи“, каза Мадхура Джоши, базиран в Мумбай енергиен анализатор от климатичния мозъчен тръст E3G. „Въпреки това е разочароващо, че Г-20 не можаха да постигнат съгласие за постепенно намаляване на изкопаемите горива.“

"Увеличаването на възобновяемите енергийни източници и намаляването на изкопаемите горива непременно трябва да се случват заедно – имаме нужда от по-решителни и по-смели действия от страна на лидерите и на двете страни. Всички погледи сега са насочени към COP28 – могат ли лидерите да постигнат резултат? ” каза той.

___

Показването на Associated Press за климата и околната среда получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорна за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР