Страните от Европейския съюз са увеличили през тази година спрямо

...
Страните от Европейския съюз са увеличили през тази година спрямо
Коментари Харесай

Ядрената агенция на ЕС: Вносът от Русия на ядрено гориво отново се увеличава

Страните от Европейския съюз са нараснали през тази година по отношение на 2021 година вноса на съветско нуклеарно гориво и на услуги, свързани с поддръжката на реакторите си. Това разгласи Агенцията по доставките (ESA) на Европейската общественост за атомна сила (ЕВРАТОМ), съобщи Ройтерс.

Ядрената енергетика на Русия не е обект на наказания от страна на Европейския съюз, само че страните от Европейски Съюз се пробват да понижат зависимостта си от Москва, показва организацията.

Пет страни от Евросъюза - България, Чехия, Унгария, Словакия и Финландия, които имат реактори от вида ВВЕР, създадени в някогашния Съветски съюз, усилиха през 2022 година равнищата на импорт от Русия в бранша на нуклеарната енергетика по отношение на 2021 година През 2023 година те евентуално ще надвишават този импорт по отношение на равнищата от годината преди началото на военната инвазия на Москва в Украйна. Това съобщи пред Ройтерс изпълняващият длъжността шеф на Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ Стефано Чикарело.

През предходната година тези пет страни, измежду които е и България, са платили за 30 на 100 повече съветски услуги в нуклеарния бранш и за 22 на 100 повече обогатен (уран - бел.ред.), се показва в годишния отчет на Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ, оповестен пред октомври.

" Те натрупат спомагателни ресурси от свежо нуклеарно гориво ", показва Чикарело, представен от Българска телеграфна агенция.

" От петте страни от Евросъюза, които до момента бяха изцяло подвластни от Русия за развиването (на своята нуклеарна енергетика - бел. ред.) единствено на Унгария й остава да подпише контракти за различни източници на доставка на нуклеарно гориво ", съгласно Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР