Страните от Европейския съюз са разделени по отношение на плановете

...
Страните от Европейския съюз са разделени по отношение на плановете
Коментари Харесай

Испания заплашва да излезе от договора за Енергийната харта

Страните от Европейския съюз са разграничени във връзка с проектите за преправка на Договора за Енергийната харта. Някои от държавите-членки, като Испания да вземем за пример, заплашват да се отдръпват от съглашението, в случай че то не бъде модифицирано в сходство със зелените упоритости на Брюксел до края на годината, оповестява европейската редакция на Politico. 

Договорът от 1994 година би трябвало да ускори трансграничното енергийно сътрудничество и включва наредба за отбрана на вложенията, която има за цел да защищити фирмите от случайни политически решения. Това може да е имало смисъл при започване на 90-те години като метод за примамване на вложителите към някогашните комунистически страни, само че в този момент поражда заплахата държавните управления да бъдат съдени за решения за понижаване на излъчванията, които засягат вложенията в планове като електроцентрали, работещи с въглища, отбелязва изданието, представено от Агенция " Фокус ". 

Европейската комисия се пробва да предоговори пакта, с цел да го приведе в сходство със актуалните цели. Тя показа позицията си за договаряния в понеделник, а диалозите за реформиране на контракта ще се проведат в интервала 2-5 март. Но в Европейски Съюз има дълбоки разделения във връзка с контракта - някои страни, наред с Комисията, позволяват дълъг интервал на диалози сред 55-членната група от членове на контракта, до момента в който други заплашват да го изоставен, в случай че той не бъде модифициран преди края на годината. 

Испания може да се откаже от контракта, в случай че не може да бъде наведен бързо в сходство със зелените упоритости на Европейски Съюз, съобщи вицепремиерът на страната Тереза Рибера пред Politico. Рибера, дружно с други двама испански министри, изпратиха писмо до Европейската комисия предходната седмица с молба да изготви проекти за отдръпване от контракта. Тя предизвести, че Мадрид може да се отдръпна самичък, в случай че други страни не желаят да се причислят.

" Не сме доста оптимистични във връзка с опциите да реализираме сполучлив резултат от идните кръгове на договаряния ", призна Рибера.
По думите й, напъните за промяна на контракта би трябвало да станат ясни до края на годината. " Бихме предпочели, несъмнено, да вземем решение като блок ", прибавя тя. 

Париж също възприе конфронтационен метод. В писмо до Комисията от декември френските министри се оплакаха от мудността на договарянията за рационализация и приканиха Европейски Съюз да се откаже от съглашението, в случай че няма " решителен прогрес "  до края на тази година.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР