Страните от Европейския съюз (ЕС) са внесли руски петрол и

...
Страните от Европейския съюз (ЕС) са внесли руски петрол и
Коментари Харесай

Евростат: ЕС е купил нефт и газ от Русия за 29 млрд. евро през 2023 г.

Страните от Европейския съюз (ЕС) са внесли съветски нефт и газ на стойност 29 милиарда евро през 2023 година Това са данни на статистическата работа Евростат, оповестява ТАСС.

Така размерът на покупките намалява 2,9 пъти по отношение на 2022 година, когато цената на петрола беше приблизително 100 $ за барел. През 2021 година, преди въвеждането на антируските наказания след началото на специфичната интервенция в Украйна, размерът на доставките е бил към 81,9 милиарда евро, което е 2,8 пъти повече от 2023 година, прибавя ТАСС. Обемът на общия стокообмен сред Европейски Съюз и Русия към края на предходната година възлиза на към 89 милиарда $. Износът за Европейския съюз доближи над 50 милиарда $, а вносът оттова – 38 милиарда.

След началото на специфичната военна операция някои страни от Европейски Съюз взеха курс към отвод от съветски енергийни запаси. На 5 декември 2022 година влезе в действие ембаргото на Евросъюза върху морските доставки на нефт от Руската федерация. Страните от Г-7, Европейски Съюз и Австралия вкараха таван на цените за морския съветски нефт от 60 $ за барел за техните кораби и територии. От 5 февруари 2023 година сходни ограничавания започнаха да важат за доставките на петролни артикули от Русия. В някои страни от Европейски Съюз, да вземем за пример в Германия, започнаха да отхвърлят да купуват съветски газ. Ситуацията с енергийната сигурност на общността се влоши и със саботажа на " Северен поток ". Някои европейски специалисти означиха, че тази политика на общността е довела до бързо повишение на цените на силата.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР