Страните от ЕС трябва веднага - още от 1 август,

...
Страните от ЕС трябва веднага - още от 1 август,
Коментари Харесай

Съюзна тревога! EК нареди: Страните от ЕС веднага да намалят с 15% потреблението на природен газ!

Страните от Европейски Съюз би трябвало незабавно - още от 1 август, да понижават потреблението на природен газ с 15% (еквивалент на 45 милиарда куб. м годишно).

Този режим на икономисване ще продължи през целия отоплителен сезон до 31 март 2023 година При изключително остра рецесия Европейската комисия може да разгласи паника на равнище Европейски Съюз, налагайки наложително стесняване на потребления газ от всичките 27 страни членки.

Това са част от предложенията на Еврокомисията в показания през днешния ден Европейски проект за понижаване на търсенето на газ. Ако бъде утвърден от страните, той ще помогне да се натрупат газови запаси преди да е пристигнала зимата, както и да се ръководи газова рецесия, в случай че Владимир Путин реши да продължи със мощно лимитирани доставки или изцяло ги спре. В известието от Брюксел непосредствено се приказва, че Кремъл употребява износа на природен газ като оръжие и съвсем половината страни от Европейски Съюз към този момент са наранени.

Незабавните дейности ще понижат с най-малко една трета негативния резултат за Брутният вътрешен продукт посредством отбягване на непланирани дейности в бъдеща сериозна обстановка, считат в Брюксел.

" Знаем, че през днешния ден е 147-ят ден от войната против Украйна, само че месеци по-рано Русия стартира да понижава доставките за Европа. Днес 20 от страните са наранени в друга степен от спрени доставки. Русия ни изнудва, употребява силата като оръжие и Европа би трябвало да е подготвена за тотално прекъсване на газа ", сподели Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, на брифинг.

Това е законодателно деяние на Комисията, с което се дефинират ограничения, правила и критерии за координирано понижаване на потреблението. Част от тях е определянето на съответна цел за всяка страна с какъв брой и по какъв начин да понижи с 15% потреблението в продължение на осем месеца и упътвания за изработването на съответните национални проекти. Става дума за фокусиране върху заместването на природния газ с други горива и изцяло икономисване на сила във всички браншове.

" Целта ни е да защитим доставките за семействата и най-важните консуматори като лечебни заведения, основни производства на съществени артикули и услуги, веригите на Европейски Съюз за доставки и конкурентността ", се споделя в известието.

" Всички консуматори, публични администрации, семейства, притежатели на публични здания, снабдители на сила и производители могат и би трябвало да подхващат ограничения за икономисване на газ. "

Новата регулация, препоръчана от Европейската комисия, се базира на съответен текст (Член 122) от Договора за действие на Европейски Съюз, засягащ единния пазар:

1. " Без да се засягат останалите процедури, планувани в Договорите, Съветът, по предложение на Комисията, може да вземе решение, в дух на взаимност сред държавите-членки, по отношение на ограниченията, съобразени с икономическата обстановка, и по-конкретно в случай че зародят съществени усложнения при снабдяването с избрани артикули, а точно в региона на енергетиката.

2. Когато дадена държава-членка изпитва компликации или е съществено застрашена от тежки компликации, породени от естествени бедствия или изключителни условия отвън нейния надзор, Съветът, по предложение на Комисията, може да даде, при избрани условия, финансова помощ от Съюза на съответната държава-членка. Председателят на Съвета осведоми Европейския парламент за взетото решение. "

" Живеем във времена на огромни тествания, Путин употребява газа като политическо оръжие и Европейски Съюз би трябвало да отвърне с политическо решение. Той се пробва да посее разкол посред ни, като нападна обособени страни, ние можем да се оправим, единствено като пазиме европейската взаимност ", сподели Франс Тимерманс, изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия.

Какво е " Съюзна паника " и по какъв начин се задейства

На същото съображение се предлага Еврокомисията да получи пълномощия да афишира (след консултиране с страните членки) на " Съюзна паника " по отношение на доставките на газ.

С нея ще се постановат наложителни съкращения за всички страни:

- задейства се, когато има забележителен риск от изострен дефицит в газовите складове или извънредно огромно търсене на газ

- до септември 2022 година страните би трябвало да обновят проектите си за изключителна обстановка в енергетиката, с цел да покажат по какъв начин имат намерение да реализират задачата за понижено ползване

- на всеки два месеца би трябвало да се изпращат до Европейската комисия национални отчети по тази причина до каква степен е напреднал процесът

- страните членки, искащи помощ от газови доставки по линия на европейската взаимност, би трябвало да показват какво тъкмо да подхванали за понижаване на търсенето вътре в страната.

Страните членки могат да подтикват пестенето на сила в производството с аукциони или комерсиална система за енергийни доставки.

Временна спешна рамка за държавната помощ, утвърдена от Комисията през днешния ден, разрешава държавните управления да оферират обезщетения.

Европейската комисия форсира и работата по нашарване на доставките, в това число взаимните покупки на газ. Днес Урсула фон дер Лайен съобщи, че тази категория доставки към този момент е увеличена с една трета.

Всяко количество природен газ, икономисан това лято, е сила, съхранена, с цел да е налична през зимата, приканват от Еврокомисията. Днешното ѝ предложение е резултат от съвещания със страните членки и бизнеса и цели изпреварващи ограничения, които да понижат вредите.

Как се дефинира кое е значимо

В текста се признава, че приоритет би трябвало - където е допустимо да се дава на прекосяване към възобновими или по-чисти източници, " само че може да се наложи включване на въглищни, петролни и нуклеарни мощности за известно време, като по този начин се заобикаля дълготрайното завръщане към този тип сила.

• Обществено значими - браншове, в това число опазване на здравето, храни, сигурност, сигурност, рафинерии и защита, както и даване на екологични услуги;

• Трансгранични вериги за доставки - браншове или промишлености, предоставящи артикули и услуги от решаващо значение за гладкото действие на веригите за доставки в ЕС;

• Повреждане на съоръжения - да се избегне обстановка, в която не могат да възобновят производството без обилни забавяния, поправки, регулаторно утвърждение и разходи;

• Възможности за понижаване на газа и заменяне на продукти/компоненти - степента, до която промишленостите могат да преминат към вносни компоненти/продукти и степента, до която търсенето на артикули или съставни елементи може да бъде задоволено посредством импорт.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР