Страните от ЕС са увеличили значително процента си на рециклиране,

...
Страните от ЕС са увеличили значително процента си на рециклиране,
Коментари Харесай

Германия, Австрия, Словения: Кои европейски страни рециклират най-много битови отпадъци?

Страните от Европейски Съюз са нараснали доста % си на преработване , само че скоростта на този развой като цяло е незадоволителна. Средностатистическият европеец е генерирал 4,8 тона боклуци през 2020 година, само че единствено 38% от тях са били модифицирани, оповестява „ Евронюз “.

Ако общите боклуци, генерирани в Европейски Съюз – както от стопански действия, по този начин и от семействата, бъдат разграничени на броя на хората, излиза, че на всеки един човек на Стария континент се падат по 4815 кг отпадъци. Домакинствата генерират единствено 9,4% от този отпадък. Най-големите генератори на боклуци са строителството - 37,5%, и добивната индустрия - 23,4%, демонстрират още данните на „ Евростат “ за 2020 година

Те почисват морското дъно

Германия и Франция генерират една трета от отпадъците в Европейски Съюз – надлежно 401 млн. тона и 310 млн. тона. Тези две страни са виновни за една трета от боклука в Европа. Обединеното кралство генерира 282 млн. тона и се подрежда на трето място в тази ранглиста, а след Англия са Италия със 175 млн. тона и Полша със 170 млн. тона.

Както към този момент стана ясно, на всеки гражданин на Европейски Съюз се падат по 4,8 тона отпадъци, като 3080 кг от тях са съществени минерални боклуци, а 1735 кг са от други източници. С други думи 64% от отпадъците в Европейски Съюз се свеждат до минното дело, в това число отпадъчни скали и остатъчни материали от рудата.

Ела и Кеш основават неправителствена организация за запазване на околната среда, с цел да вдъхновят своите връстници

Последните данни на „ Евростат “  демонстрират също по този начин, че генерираните боклуци на човек варират от 1,5 тона в Хърватия до 21 тона във Финландия. България генерира 16,8 тона, Швеция - 14,7 тона, следвани от Финландия, Германия и Франция.

След като в Европейски Съюз се генерират такива огромни количества отпадък, неизбежно на напред във времето излиза въпросът за преработването му. Данните демонстрират, че едвам 39,9% са били обработени. Процентът на преработване в европейските страни варира от 5,2% в Румъния до 83,2% в Италия.

На специфична гала бяха отличени сътрудниците на акцията

Нивото на преправка на боклуците високо във Франция (54,2%) и Германия (44%) - двете страни, които са водещи в генерирането на боклуци.

Скандинавските страни - като да вземем за пример Финландия и Швеция, имат едни от най-ниските равнища на преработване (около 10%).

Всеки може да промени бъдещето на Земята

Добрата вест е, че половината (49,6%) от битовите боклуци в Европейски Съюз се преработват. Домакинствата генерират единствено 9,4% от общия отпадък на Стария континент, само че пък огромна част от него предстои на преправка.

Данните на „ Евростат “ от 2021 година демонстрират, че Германия има най-голям % на преработване на битови боклуци - 71,1%, до момента в който Румъния е на дъното с една 11,3%. България са подрежда малко след златната среда с 35,2% преработване на битови боклуци. А топ пет на отличниците в тази активност, с изключение на Германия, попадат са Австрия (62,3%), Словения (60%), Нидерландия (57,8%) и Люксембург (55,3%).

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР