Страните от ЕС подготвят предварителен компромис относно плановете за ембарго

...
Страните от ЕС подготвят предварителен компромис относно плановете за ембарго
Коментари Харесай

ЕС обмисля разхлабване на забраната за руски петрол, за да включи и Унгария

Страните от Европейски Съюз приготвят прелиминарен компромис по отношение на проектите за ембарго върху вноса на съветски нефт, в опит да се откри решение на безизходицата, което унгарският министър председател Виктор Орбан би подкрепил, споделиха дипломати пред европейската редакция на американския вестник " Политико ".

През последния месец Орбан за възбрана на вноса на съветски недопечен нефт и рафинирани горива с претекста, че сходно деяние ще нанесе сериозен удар върху стопанската система на Унгария.

Сега дипломатите обмислят вид, който да смекчи първичното предложение за цялостна възбрана на целия импорт на съветски нефт и вместо това да се концентрира, най-малко краткотрайно, единствено върху доставките с кораби . Това ще разреши на Унгария, наред с други страни, в това число Германия и Словакия, да продължат да купуват съветски недопечен нефт, превозен по тръбопроводи.

Потенциалният компромис, оголен за първи път от " Политико " по-рано тази седмица, би бил отчасти проваляне за някои водачи, в това число ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за преустановяване на паричния поток на Путин от продажбите на нефт.

Някои дипломати споделят, че всеки компромисен проект ще зависи от детайлите. Според някои, всички изключения би трябвало да бъдат " допустимо тесни и точни ", с цел да се реализира съглашение. " Не можем да имаме ембарго, което всъщност съставлява цялост от изключения. Изключението на петрола за тръбопроводи от ембаргото значи, че дребен брой държави-членки ще понесат тежестта на въздействието на енергийните наказания. "

Но след седмици на крах да се реализира съглашение по отношение на шестия пакет от наказания на Европейски Съюз на Русия, други страни, в това число " ястреби " като Полша, наподобява са подготвени да обмислят единствено частична възбрана на вноса на нефт, съгласно източници, осведомени с договарянията.

Според хора, осведомени с полемиката, морските страни членки като Гърция също биха останали удовлетворени от оферти компромис, само че биха желали да видят дребния шрифт, преди да одобрят проекта. Изданието обаче не показва нищо за позицията на България, а, че страната ще наложи несъгласие за петролно ембарго, в случай че не попадне в листата на изключенията.

Дискусиите сред дипломатите не престават и към момента няма съглашение. Очакват се спомагателни диалози през уикенда, преди срещата на върха на водачите на Европейски Съюз, която ще се организира в Брюксел на 30-31 май.
 Германия желае петролно ембарго против Русия със или без Унгария
Германия желае петролно ембарго против Русия със или без Унгария

Това е декларирал министърът на стопанската система на страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР