Страните, изправени пред най-голям риск, са тези, които доставят суровини

...
Страните, изправени пред най-голям риск, са тези, които доставят суровини
Коментари Харесай

Кои са 10-те най-уязвими страни от търговската война между САЩ и Китай

Страните, изправени пред максимален риск, са тези, които доставят първични материали на други, които ги употребяват за производството на артикули за експорт

© Brian Snyder Още по тематиката
Търговска и други войни

За Европа, привикнала да разчита на поддръжката на Америка, Тръмп е потрес, в това число стопански. Единственият късмет на Европейски Съюз е да играе дружно
6 юли 2018
Търговска война за 1 трлн. $

Съединени американски щати и Китай не престават да си нанасят удари, които могат да провокират големи стопански последствия за света
4 юли 2018
Китайската централна банка се стреми да овладее спада на юана

Пекин предприе стъпки за стабилизиране на валутата
4 юли 2018
Сливанията и придобиванията с нов връх от 2.5 трлн. $ през първото шестмесечие

В основата на този взрив е вълна от мегасделки, предвождана от американския медиен и телекомуникационен бранш
2 юли 2018 Търговската война сред Съединени американски щати и Китай може да засегне дребните страни по-тежко, в сравнение с двете страни. От петък Съединени американски щати започнаха да постановат мита върху импорт за 34 милиарда $, а Пекин предприе реципрочни ограничения.

Последици

Китайското Министерство на търговията съобщи, че Съединени американски щати " стартират омраза с целия свят ", като предизвести, че дейностите на Вашингтон ще повлияят на интернационалните вериги за доставки. Икономисти от Pictet Asset Management са изготвили лист на страните, които биха били най-икономически наранени от ескалиращата комерсиалната война, показани от Reuters. Пред максимален риск са тези, които изнасят първични материали. Според Pictet едни от най-уязвимите страни са Тайван, Южна Корея, Сингапур и Ирландия.

Ето и 10-те страни, които се намират в максимален риск при положение на международна комерсиална война.

10. Ирландия

В страната се намира централата на Гугъл в Европа, а стопанската система ѝ разчита на софтуерни и банкови услуги. Много е подвластна от директни задгранични вложения и по тази причина е уязвима от съмненията в международната стопанска система.

9. Исландия

Както и доста страни от този лист, страната е относително дребна и сензитивна към промени на световната стопанска система. Основните браншове, на които разчита Исландия, са туризъм, лов на риба и рандеман на алуминий. По-голямата част от износа е за Европейски Съюз, Съединени американски щати и Япония.

8. Малайзия

Китай е най-големият търговски сътрудник на Малайзия, а това прави страната уязвима от евентуална комерсиална война. Най-развити промишлености включват производството на калай, каучук и палмово масло.

7. Сингапур

Добре развитата пазарна стопанска система е една от най-отворените в света, изнася електроника и химикали и е с развити финансови услуги. Двустранната търговия сред Сингапур и Китай е 100 милиарда $ годишно.

6. Южна Корея

Известна с това, че има една от най-технологично развитите стопански системи в света, с разнообразно произвеждане - машини, коли, стомана и кораби. Съединени американски щати, Китай и Сингапур са нейни най-значими търговски сътрудници.

5. Чехия

Като член на Европейски Съюз нейните съществени търговски сътрудници са Германия и други европейски страни, само че фокусът ѝ върху високотехнологичното развиване я прави значима в международен проект.

4. Унгария

Унгария има отворена пазарна стопанска система, която е мощно подвластна от външната търговия. Селското стопанство, автомобилостроенето, осведомителните технологии, електрониката и химикалите са нейни основни промишлености, които могат да пострадат от обтегнатите връзки сред Съединени американски щати и Китай.

3. Словакия

В Словакия най-развитите браншове са в региона на услугите, тежката индустрия и селското стопанство. Нейната външна търговия се разраства все по-бързо с всяка минала година, само че комерсиалната война може да има мощно влияние върху Братислава.

2. Тайван

Капиталово и софтуерно интензивната стопанска система на страната е измежду най-глобализираните в света. Основният експорт включва полупроводници, компютри и пластмаса. Тайван е учудващо уязвим от международните стопански спадове.

1. Люксембург

Основните браншове на Люксембург включват банкиране, осведомителни услуги, произвеждане на стомана и други. Малката европейска страна има втория най-голям Брутният вътрешен продукт на човек от популацията след Катар, само че е доста подвластна от търговията. Това я прави уязвима от разногласията сред двете най-големи стопански системи в света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР