Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха днес два ценови тавана

...
Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха днес два ценови тавана
Коментари Харесай

Официално: $100 за барел руски петролни продукти от утре

Страните членки (Съветът) на Европейски Съюз утвърдиха през днешния ден два ценови тавана за петролни артикули, чийто генезис е Русия или които се изнасят оттова.

Засегнатите артикули са с код 2710. Сред тях са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за мотори, бензин за мотори, керосин за реактивни мотори, различен керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива и други.

Първият, натрапен от Съвета, таван е 45 $ за барел за артикули, които се търгуват с отстъпка, като мазут и нафта. Вторият е  100 $ за барел висококачествени петролни артикули като дизел, керосин и газьол.

Това са цени, на или под които петролните артикули от Русия не подлежат на възбрана за доставки по море за трети страни. Забраната не важи и за даването на механически и брокерски услуги, финансиране или финансова помощ, свързани със упоменатите транспорти.

Таваните влизат в действие от на следващия ден. Предвижда се временен интервал от 55 дни за артикули от съветски недопечен нефт, закупени и натоварени преди тази дата и които ще бъдат разтоварени преди 1 април.

Съветът ще направи обзор на механизма за ценовия таван в средата на март.

Днешното решение последва постигнатото през вчерашния ден съглашение сред посланиците на страните членки.

„ Принуждаваме Путин да заплаща за ужасяващата си война. Русия заплаща солена цена, до момента в който нашите наказания ерозират нейната стопанска система, като я връщат с потомство обратно “, разяснява ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР