Страните членки на Европейския съюз са готови да предприемат допълнителни

...
Страните членки на Европейския съюз са готови да предприемат допълнителни
Коментари Харесай

ЕС готви политически и финансови мерки срещу Сърбия и Косово

Страните членки на Европейския съюз са подготвени да подхващат спомагателни ограничения против Косово и Сърбия при липса на прогрес в деескалацията на обстановката. За това предизвести висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, оповестява " Юропиън Уестърн Балканс ".

Той посочи, че става въпрос за политически и финансови ограничения.

По негови думи последната среща, извършена в Брюксел, е останала без непосреден резултат.

" Държавите членки подчертаха безпокойството от продължаващото напрежение в северната част на Косово и акцентирах какъв брой е значимо страните да не ескалират обстановката и да се съобразят с декларацията на страните членки от 3 юни. Приветстваме, арестувани в Белград. При нужда страните членки ще подхващат ограничения за увеличение на въздействието на Европейски Съюз и в поддръжка на разговора за нормализиране на ситуацията ", уточни Борел на конференция след срещата на външните министри на страните от Европейски Съюз.
 Съединени американски щати и Европейски Съюз предизвестяват Вучич и Курти с последици, в случай че няма разговор
Съединени американски щати и Европейски Съюз предизвестяват Вучич и Курти с последици, в случай че няма разговор

Кризата в Косово " има капацитета да се трансформира в районен спор ", деескалацията и разговорът са единственият път

Борел настоя да се проведат само че при изискване че косовските сърби вземат участие в изборите.

" И двете страни би трябвало да покажат подготвеност да изпълнят отговорностите от разговора. Страните членки са подготвени да подхващат спомагателни ограничения, в случай че не се види прогрес. Беше декларирано, че чакаме европейско държание от страните, които се стремят да бъдат част от Европейски Съюз. Следващите дни ще продължим контактите и с двете страни ", означи Борел.

Той добави, че може да бъдат премислени политически ограничения за ограничение на политическите контакти, както и финансови ограничения. Топ дипломатът на Европейски Съюз акцентира, че въпросните ограничения би трябвало да бъдат пропорционални и обратими.

По негови думи незабавна стъпка би трябвало да е провеждането на избори в четирите общини в Северно Косово.

" Не може да имаме кметове, защитавани непрекъснато от силите на НАТО , кмет с 3% от гласовете. Това не е резистентен избор. Те би трябвало да бъдат сменени посредством нови избори. И двете страни се споразумяха за това, само че присъединяване на сърбите е належащо, другояче ще се окажем в същата обстановка ", изясни Борел.

Напрежението в северната част на Косово, която е обитаема най-вече с етнически сърби, ескалира до най-високото си равнище, откогато страната разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година

откакто кметове етнически албанци встъпиха в служба след локални избори с едвам 3,5% изборна интензивност, защото сръбското болшинство в региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР