Страните членки на Европейския съюз потвърдиха политическо споразумение за Механизма

...
Страните членки на Европейския съюз потвърдиха политическо споразумение за Механизма
Коментари Харесай

Страните от ЕС потвърдиха политическо споразумение за Механизма за реформи и растеж за Западните Балкани на стойност 6 милиарда евро

Страните членки на Европейския съюз потвърдиха политическо съглашение за Механизма за промени и напредък за Западните Балкани, с който се оферират на района шест милиарда евро спомагателна финансова помощ в интервала от 2024 година до 2027 година, заяви австрийският министър по въпросите на Европейски Съюз и Конституцията Каролине Едтщадлер, представена от Танюг.

„ Чудесна вест! Днес страните членки на Европейски Съюз потвърдиха политическото съглашение за Механизма за промени и напредък за Западните Балкани на стойност шест милиарда евро “, написа Едтщадлер в профила си в обществената мрежа „ Екс “.

Тя добави, че съответните изгоди от финансовата поддръжка в подмяна на промени са по-близкото свързване на Западните Балкани и Европейски Съюз.

Австрийското министерство на външните работи означи, че това е добра вест от Брюксел за „ всички другари на Западните Балкани “.

„ Дълго се стремяхме към тази финансова поддръжка от шест милиарда евро, с цел да можем да подкрепим промените на нашите другари и постепенната евроинтеграция “, написа в обява на формалния профил на министерството в „ Екс “.

Председателството на Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент реализираха на 4 април краткотрайно съглашение по проект за в допълнение финансиране за шестте страни от Западните Балкани по пътя им към Европейския съюз.

Миналия ноември Европейската комисия показа Механизма за промени и напредък за Западните Балкани за интервала 2024-2027 година, който ще включва 2 милиарда евро под формата на грантове и 4 милиарда евро под формата на облекчени заеми. Механизмът добавя съществуващия Механизъм за предприсъединителна помощ.

Механизмът ще насърчи хармонизирането на страните от Западните Балкани с полезностите, законите, разпоредбите, стандартите, политиките и практиките на Европейски Съюз за бъдещото им участие в Европейски Съюз.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР