Страните членки на Европейския съюз (ЕС) осъдиха Хамас, че използва

...
Страните членки на Европейския съюз (ЕС) осъдиха Хамас, че използва
Коментари Харесай

Външните министри на ЕС осъдиха Хамас и призоваха за максимална сдържаност на Израел

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) осъдиха Хамас , че употребява лечебни заведения и цивилни жители като „ живи щитове “ във войната против Израел , съобщи Асошиейтед прес. Това се случи на среща на външните министри на Европейски Съюз, която се организира в понеделник.

Хамас е организация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

Съвместното изказване на външните министри на Европейски Съюз идва на фона на войната в Ивицата Газа , която стартира след нахлуване на радикалната ислямистка формация Хамас против Израел. Израел отговори на офанзивата с огромна атака и обсада над Газа.

Оттогава в разнообразни страни се организират, които упорстват за преустановяване на огъня и връщане на взетите от Хамас заложници. По данни на Израел те са над 200 души .

В понеделник висшият представител по въпросите на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че паралелно с осъждането на Хамас блокът е изискал от Израел „ оптималната въздържаност при нанасянето на удари, с цел да се избегнат човешките жертви “.

Позицията на Европейски Съюз по отношение на Хамас е обвързвана с изказвания, че групировката и построява командните си центрове наоколо до медициските заведения. Хамас отхвърля тези изказвания и назовава казаното от Борел „ възмутителни и безчовечен мнения “.

На 28 октомври страните от Европейски Съюз бяха разграничени при на Общото заседание на Организация на обединените нации , която приканва за филантропично помирение в Газа.

Затова настоящето взаимно изказване на външните министри от блока се приема като знак на единение на страните от Европейски Съюз във връзка с военния спор.

От изказването се схваща, че страните не приканват за преустановяване на огъня, само че се причисляват към апелите за пауза във военните дейности и за обособяването на филантропични коридори.

Според тях това може да стане, като се усили потенциалът на граничните пунктове и се сътвори специфичен морски маршрут, по който до Газа да доближава филантропична помощ.

За момента, през който ранени и хора с задгранични паспорти могат да изоставен Газа, а в Ивицата да навлизат камиони с храна и лекарства, е пунктът Рафах на границата с Египет.

Външните министри на Европейски Съюз приканиха също за „ неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници “.

Германската министърка на външните работи Аналена Баербок сподели, че схваща апелите за преустановяване на огъня, само че акцентира, че не е ясно дали и по какъв начин такова преустановяване може да подсигурява сигурността на Израел и връщането на заложниците.

На 7 октомври Хамас против Израел до този миг. Израел отвърна, като обсади Газа и. До момента спорът е довел до хиляди жертви от двете страни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР