Страни от Европейския съюз се споразумяха да се опитат да

...
Страни от Европейския съюз се споразумяха да се опитат да
Коментари Харесай

Страни от ЕС възнамеряват да облекчат ограниченията за вредните емисии от добитъка

Страни от Европейския съюз се споразумяха да се опитат да понижат броя на фермите, обхванати от препоръчаните правила за понижаване на замърсяването и излъчванията на парникови газове от добитъка, макар рецензиите от някои страни членки, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Емисиите метан, който е мощен парников газ, отделяни от добитъка, съвсем не са намалели в Европейски Съюз за повече от десетилетие.

За да се оправят с казуса, страните членки и Европейският парламент се готвят да договорят по-строги ограничавания за фермите и фабриките при изхвърлянето на боклуци и други замърсяващи газове като серен диоксид и азотни оксиди.

Европейската комисия, която изготвя законите на Европейски Съюз, предходната година предложи всички ферми за говеда, прасета и птици с над 150 животни да бъдат обхванати от рестриктивните мерки - това значи към 184 000 от най-големите ферми в Европа.

Това ще бъде първият път, когато наедрял рогат добитък, който е най-големият източник на метан в селскостопанския бранш на Европейски Съюз, ще бъде включен в наредбите, като ще се усили и броят на обхванатите птицеферми и свинеферми от сегашните 20 000.

Европейският парламент ще удостовери преговорната си позиция през идващите месеци.

Но министрите на околната среда от страните членки на Европейски Съюз споделиха, че фермите за говеда и прасета би трябвало да бъдат обхванати, единствено в случай че имат минимум 350 животни - повече от два пъти над прага, посочен от Комисията, а птицефермите - 280 животни.

Редица страни, включително България, Германия, Италия и Полша, настояха за включването на по-малко ферми, като споделиха, че предлагането на Комисията не е реалистично и е обременително за фермерите.

Дания, Финландия, Ирландия, Люксембург и Нидерландия одобриха позицията, само че се оплакаха от " разводняването " ѝ.

Държавите от Европейски Съюз " понижиха доста екологичните упоритости и евентуалните понижения на излъчванията на замърсители ", сподели държавният секретар по околната среда на Финландия Терхи Лехтонен.

Предложението на Комисията, в случай че бъде признато, ще подсигурява, че новите ограничавания обгръщат ферми, виновни за към 60 на 100 от излъчванията на амоняк в Европейски Съюз от добитък и 43 на 100 на излъчванията от метан.

Политиките за ограничение на въздействието на селското стопанство върху климата се трансфораха в политически " фитил " в страните от Европейски Съюз, в това число Нидерландия, където фермерска партия се очерта като огромният победител на районните избори в сряда, възползвайки се от вълната от митинги против екологичните политики на държавното управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР