Страни членки на ЕС, сред които България и Румъния, отхвърлиха

...
Страни членки на ЕС, сред които България и Румъния, отхвърлиха
Коментари Харесай

9 страни от ЕС отхвърлиха набор от правила за класифициране на зелените инвестиции

Страни членки на Европейски Съюз, измежду които България и Румъния, отхвърлиха набор от правила, определящи кои финансови артикули могат да бъдат определяни като " зелени " и " устойчиви ", заяви представител на Европейски Съюз, представен от Ройтерс.

Решението анулира съглашение, реализирано предходната седмица сред евродепутатите и финландското председателство на Европейски Съюз. Преговарящите дефинираха съглашението като незабравим компромис, който може да откри международен стандарт за зелени облигации и други финансови артикули, ориентирани към вложители, имащи отношение към климата.

Англия, Франция, Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Румъния, България и Словения се оповестиха срещу съглашението на срещата на дипломати от страните членки на Европейски Съюз в Брюксел, защото се притесняват, че разпоредбите за подредба ще попречат да бъдат определяни като зелени вложения в нуклеарни и въглищни планове, съобщи Българска телеграфна агенция.

Такива вложения не са категорично изключени от новата подредба на Европейски Съюз, само че съгласно разпоредбите ще бъде доста мъчно те да се дефинират като зелени, което пък вероятно понижава бъдещите вложения в тези браншове.

Франция разчита на нуклеарната сила, а европейските страни към момента значително са подвластни от въглищата.

Същевременно през днешния ден Европейската комисия показа проекти по какъв начин Старият континент да стане по-зелен и фрапантно да понижи въглеродните си излъчвания.

Предложената систематизация на зелените вложения е основен дирек в тази тактика, защото може да усили финансирането на възобновимата сила и други зелени планове.

Според европейските правила евродепутатите и държавните управления би трябвало да реализират компромис по препоръчано законодателство, когато мненията им се разминават.

Финландия, чието председателство на Европейски Съюз изтича в края на годината, води договаряния от името на страните членки.

Обикновено страните поддържат компромисите, реализирани от техните представители, само че блокирането на закона за зелените финанси акцентира дълбокото разделяне в блока по въпроса. Страните възприемат компромисния текст като надхвърлящ пълномощията на Финландия за водене на договаряния, уточни формален представител. Сега ще би трябвало да бъде контрактуван нов мандат, което евентуално ще стане идната седмица.

Преговорите с Европейския парламент би трябвало да бъдат обновени през идните дни, като задачата е да се реализира съглашение преди края на годината, добави представителят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР