Страната се отваря след локдауна от 6 януариЗаработиха заведения, фризьорски

Страната се отваря след локдауна от 6 януариЗаработиха заведения, фризьорски ...

Опашки пред кръчми и магазини в Англия

Страната се отваря след локдауна от 6 януари
Заработиха заведения, фризьорски салони, фитнеси

Ваксинирани са 40 млн. души

Опашки се извиха пред барове, ресторанти и магазини в Англия днес, когато те бяха отворени за пръв път от въвеждането на строгия локдаун на 6 януари, предаде Би Би Си.

Някои пъбове отвориха още след полунощ, като имало толкова желаещи, че се наложило хора да бъдат връщани заради липса на места.

Разхлабването на мерките обхваща всички магазини (които досега бяха затворени, с изключение на хранителните), отворени вече са фризьорски и козметични салони, както и други услуги с близък контакт като масажите. Ресторанти и барове могат да приемат клиенти, но само на откритите си площи. Заработиха отново фитнеси, спа центрове, зоопаркове, библиотеки. Отново се провеждат шофьорски курсове, като изпитите ще започнат от 22 април.

Разрешено е събирането на до 15 души на сватби и на 30 души на погребение.

До разхлабването на мерките, предвидено в правителствения план за излизане от карантината, се стига и заради високия темп на ваксинация. До момента в кралството са имунизирани близо 40 млн. души (от 66 млн. население) - 32 милиона са получили първа доза, а 7,4 млн. са с поставени две дози ваксина.

Следващото разхлабване на мерките предстои на 17 май, когато ще бъде позволено на хора от различни домакинства да се събират на закрито.

Облекчаването на рестрикциите се извършва при четири условия. Първо, ваксинационната програма да продължи по план. Второ - наличие на доказателства, че ваксините намаляват смъртните случаи и броя на хора, нуждаещи се от болнично лечение. Трето, броят на новозаразени да не предизвиква увеличаване на приетите в болница. И последно, новите варианти на коронавируса да не представляват риск.

Източник: trud.bg